Sallons versteld van misleiding vakbondsleider
13 Apr 2015, 02:00
foto
Vakbondsleider Michael Sallons


Vakbondsleider Michael Sallons, voorzitter van de Werknemers Organisatie Food and Agriculture Industries (Wofai) zegt er versteld van te staan dat er een collectieve arbeidsovereenkomst is getekend voor bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries NV (FAI). Dit kan volgens hem nimmer gelden voor alle 2600 werknemers van het bedrijf, zoals vakbondsleider Dayanand Dwarka van de Bacoven Arbeiders Bond Nickerie (BABN) dat meegedeeld heeft.

Sallons stelt dat de Wofai nog niet klaar is met onderhandelen over de cao van AO 2014-2016. Het is namelijk zo dat de onderhandelingen waren komen vast te lopen bij enkele financiële artikelen en een afkoopregeling over het jaar 2014.
De Bond van Nickerie is in december 2014 overeengekomen met de directie voor een afkoopregeling van SRD 100 voor vorig jaar via een waardebon. De Wofai heeft deze afkoopregeling afgewezen. Wofai heeft de Bemiddelingsraad voor geheel Suriname benaderd om te bemiddelen over een zestal financiële punten en de hoogte van de afkoopregeling over 2014. Er hebben al ettelijke ontmoetingen plaatsgevonden tussen de Bemiddelingsraad, directie FAI NV en het bestuur van de Wofai, waarbij de eerstvolgende afspraak is op dinsdag 14 april om 19.00. "Hoe is het dan mogelijk, dat Dayanand Dwarka praat over 2600 arbeiders?". Sallons stelt dat deze overeenkomst alleen kan gelden voor de ongeveer 1200 werknemers in Nickerie.

Dwarka heeft volgens Sallons misleidende informatie gegeven aan journalisten, wat opnieuw kan zorgen voor onrust bij de arbeiders te Jarikaba. In september was het bedrijf te Jarikaba door misleidende berichten voor 75% gesloten waardoor de productie totaal was komen lam te liggen. "Door dit soort misleidende berichten die tot werkneerlegging leiden te Jarikaba, komt ook het bestuur van de Wofai in problemen bij de onderhandelingen, omdat de directie steeds weer verwijst naar de werkneerleggingen die hebben plaats gevonden en het bedrijf daardoor grote verliezen geleden heeft", stelt Sallons. Hij vraagt zijn leden om geen gehoor te geven aan de misleidende berichten van vakbondsleider Dwarka en het resultaat van de onderhandelingen af te wachten.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May