Discussie losgebarsten over ondertekening kandidatenlijst
11 Apr 2015, 12:00
foto
Bij NDP hebben de bestuursleden Desi Bouterse, Ramon Abrahams, André Misiekaba en Clary van der Ziel de kandidatenlijsten getekend.


Er is een discussie losgebarsten over de ondertekening van de kandidatenlijsten. In artikel 39 van de Kiesregeling staat: "Elke lijst wordt ondertekend door het bestuur van de politieke organisatie". In het Kiesbesluit, dat van lagere orde is, staat dat in geval van een combinatie dienen de in en buiten rechte vertegenwoordigers van de partijen die de organisatie uitmaken, te tekenen. Het blijkt dat diverse partijen de wet op verschillende manieren geïnterpreteerd hebben. Bij de NDP hebben vier bestuursleden de kandidatenlijst getekend.

Hoofdstembureaus, politieke partijen, het Centraal Hoofdstembureau, het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) en politieke partijen zijn zich aan het buigen over deze kwestie. Jennifer van Dijk-Silos zegt aan Starnieuws dat er enkele fouten zijn in de wetgevingsproducten, waar vaak op gewezen is. Zij wacht de openbare zitting van de hoofdstembureaus van vrijdag af. Het OKB heeft zich in alle kiesdistricten georiënteerd. Op diverse plaatsen zijn er slordigheden geconstateerd. Silos merkt op dat nu de hoofdstembureaus aan zet zijn. Zij zullen bekendmaken wat hun bevindingen zijn.

Starnieuws heeft een kijkje genomen bij enkele hoofdstembureaus. Tot nu toe heeft alleen het bestuur van DOE consequent op alle lijsten getekend. V7 benadrukt dat partijen die alleen de verkiezingen ingaan, de lijst door het hele bestuur getekend moet worden. In het Kiesbesluit is duidelijk aangegeven dat alleen bij combinaties het dagelijks bestuur tekent.
Wat diverse hoofdstembureaus betreft, is er niks aan de hand. Er zijn instructies geweest naar politieke partijen dat het dagelijks bestuur voldoende is. V7 is in vergadering over deze kwestie en komt later met een verklaring uit.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May