Vakbondsleider Dwarka ingenomen met cao bacovenbedrijf
11 Apr 2015, 08:00
foto
Dayanand Dwarka (links) schudt de hand van Pierre Marie Defo, mananging director. Directielid Phillipe Dury kijkt toe. (Foto: Raoul Lith)


De werknemers van het bacovenbedrijf Food and Agriculture Industries (FAI) hebben nu meer zekerheid op het werk. De Bacoven Arbeiders Bond Nickerie (BABN), onder leiding van Dayanand Dwarka, heeft een collectieve arbeidsovereenkomst (cao) getekend met de directie van de FAI voor twee jaar. Dwarka zegt dat er na de herstart in 2002, en de privatisering in januari 2014, er nu voor het eerst een cao is getekend door de vakbond met het geprivatiseerde bacovenbedrijf.

Volgens Dwarka had de directie graag een drie jarige cao gesloten, zodat rustig gearbeid kan worden om het bedrijf op een hoger niveau te tillen. De vakbond heeft, gezien de economische situatie in Suriname, toch gepleit voor een tweejarige cao. Zowel de primaire als secundaire voorwaarden zijn verbeterd, zegt Dwarka. “De behoefte was enorm om zich meer te gaan richten op de verbetering van de lonen van de medewerkers.” We zijn afhankelijk van de wereldmarktprijzen, dus kunnen we de kosten niet verhalen door de prijs van het product te verhogen. Om de duurzaamheid van het product te garanderen, moeten we de productiekosten verlagen en de productiviteit verhogen. ”Anders ga je niet meer groeien”, legt Dwarka uit.

Op de eerste plaatst staat de continuïteit van het bedrijf en het voortbestaan van de werknemers centraal. “We zouden als vakbond niet blij zijn om allerlei verhogingen te realiseren die op termijn niet gerealiseerd kunnen worden of dat het bedrijf daarmee in problemen kan geraken. We zetten verantwoorde stappen voorwaarts”, stelt Dwarka. Hij benadrukt dat de arbeidsvoorwaarden in dit bedrijf toonaangevend zijn voor het land.

Uitdagingen
In Nickerie is er niet veel werkgelegenheid volgens Dwarka, in totaal zijn 1300 gezinnen afhankelijk van de arbeidsplaatsen die door de FAI worden geboden. Het proces was lang, 7 tot 8 maanden, en moeizaam, het heeft veel aandacht en inspanning van alle actoren in het bedrijf geëist. “Voor ons is nu een uitdaging om de meest lucratieve markten in Europa te penetreren.” De vakbond heeft geen stakingen geproclameerd om eisen gedaan te krijgen. De bacoven-industrie is de hoogste verdiener in de agrarische sector voor deviezen in Suriname, zegt Dwarka.

“We zijn erg blij dat we de sociale relatie tussen de werknemers en het bedrijf hebben gelegd. Gebaseerd hierop verwachten wij behalve rust ook meer motivatie te krijgen, zodat we kunnen werken aan de continuïteit van de bacove sector”, zegt managing director Pierre Defo. Op jaarbasis gaan de nieuwe voorwaarden ongeveer US$ 1.8 miljoen kosten voor voornamelijk lonen. Dwarka zegt dat het bedrijf uit ongeveer 2600 werknemers bestaat, verdeeld over Nickerie en Jarikaba. De overeenkomst geldt voor alle medewerkers.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May