Alle elf politieke organisaties doen gooi naar 17 zetels
10 Apr 2015, 00:00
foto
Leden van het hoofdstembureau Paramaribo, onder leiding van voorzitter Jerry Miranda (midden). Naast hem ondervoorzitter Mike Nerkust. (Foto: René Gompers)


In rust of met alle mogelijke ‘opo opo’ hebben de elf politieke organisaties die deelnemen aan de verkiezingen hun kandidatenlijsten ingediend. Hoofdstembureau Paramaribo was op sommige momenten te klein. Voor de meeste politieke organisaties had de indiening een vlot verloop, sommigen moesten ‘last minute’ zaken in orde maken en voor een enkeling krijgt de deelname aan de verkiezingen een andere wending.

NDP, V7, ANC, APS, DRS, DOE, Mega Front, PALU, Alternatieve Combinatie, NOP en Ping, hebben tussen 08.00 en 15.00 uur hun stukken met veel tam tam, of in alle stilte ingediend. Op bepaalde momenten meldde zich de volgende partij met veel ‘show’ aan terwijl een andere nog bezig was met het indienen van stukken. De muziek en de leuzen waren duidelijk te horen in de trouwzaal van het commissariaat, waar het hoofdstembureau zitting hield. Alle deelnemers zijn ervan overtuigd regeermacht te verwerven.

Met de elf partijen en combinaties zijn er vooraf tijden van indienen afgesproken. In de praktijk is het helemaal anders gelopen: op papier zou de laatste partij zich om 13 uur aanmelden. Ping kwam pas een kwartier voor sluitingstijd aandansen. De late aankomst heeft zich doen wreken. Er ontbraken enkele belangrijke documenten die de partij in staat zou stellen om op districts- en ressortraadsniveau mee te doen. De gemachtigden zijn simpelweg de hard copy van de dr en rr-lijsten vergeten op kantoor. Maar het was al te laat om ze alsnog op te halen. Ping gaat hierdoor alleen op DNA-niveau in Paramaribo deelnemen aan de verkiezingen, als de stukken in orde bevonden worden. In een ander geval had het Mega Front de kans om een ontbrekende lijst van een bepaald ressort op te halen en alsnog de stukken compleet in te dienen.

Onder alle omstandigheden hebben de leden van het hoofdstembureau het hoofd koel gehouden. De documenten werden aan een strenge controle onderworpen. Voorzitter Jerry Miranda heeft elke partij, bij het verstrekken van bewijs van indiening, succes toegewenst en hen op het hart gedrukt om “nette verkiezingen te houden en om de vrede te bewaren". Vanaf zes uur donderdagavond worden de ingediende stukken fijner gecontroleerd. Ondervoorzitter Mike Nerkust hoopt tegen middernacht de eerste goedkeuringen al te hebben om de partijen zo snel mogelijk op de hoogte te stellen dat ze door mogen naar de verkiezingen op 25 mei.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May