Boeren KGVP Nickerie worden ernstig bedreigd
09 Apr 2015, 04:30
foto


Voor de zoveelste keer moeten de boeren van de Koöperatie van Groenteverbouwers van de Van Pettenpolder (KGVP) in het district Nickerie hun areaal verdedigen.
De KGVP is de grootste tuinbouwcoöperatie in Suriname met ruim 130 gezinnen die aan tuinbouw doen en het district van allerhande producten voorzien en zij timmert sinds 1991 aan de weg.

Na bijkans drie jaren recht zoeken aan de groene tafel waarbij sinds 2011 duidelijk naar voren is gekomen dat RGB aan een mevrouw van bijkans 80 jaar oud, een beschikking heeft gegeven in 2011 waarbij bijna de helft van het perceelland van de coöperatie aan haar is toegewezen, dreigt de situatie door getalm van het ministerie om de beschikking in te trekken, thans te gaan escaleren.

Op zondag 5 april en dinsdag 7 april laatstleden zijn enkele boeren met een misdrijf tegen het leven bedreigd en een poging daartoe ondernomen door een drugsverslaafde die door een der zonen van de mevrouw is ingehuurd.
Bij eerdere confrontaties bleef het slechts bij verbaal geweld doch nu schijnt de tegenpartij een andere weg te gaan bewandelen.
Klachten bij de politie hebben nooit een oplossing gebracht omdat de politie zich op het standpunt stelt dat het om een civiel proces gaat.

Nu er echter met fysiek geweld wordt gedreigd en een poging daartoe al is ondernomen zonder dat de verdachte wordt aangehouden, vragen de boeren zich af hoe dit zal eindigen wanneer zij zich nu ter verdediging van hun have en goed gaan bewapenen tijdens hun werkzaamheden op het veld.
Wat de boeren steekt is het feit dat het ministerie in het proces heeft aangegeven dat er een fout gemaakt is doch zij blijft om voor de boeren onduidelijke redenen talmen om de beschikking uitgegeven voor veeteelt en waaraan er ook een luchtje kleeft, in te trekken en elders te accommoderen of andere maatregelen tegen haar te treffen.

Veelzeggend detail is dat er in 1992 al een poging was gewaagd door deze familie om een deel van het perceelland van KGVP in te palmen waartegen de boeren toen zijn opgekomen en toen aan deze familie 126 ha in het MCP gebied is toegewezen om hun veeteelt activiteiten te ontplooien. Die 126 ha is verkocht aan een inmiddels overleden Nickeriaanse ondernemer.
Het bestuur van KGVP komt nu na het gebeurde van de afgelopen dagen in de publiciteit en hoopt dat de minister van RGB ingrijpt nu de kans groot is dat de situatie kan escaleren.
Dit is de zoveelste poging van derden om de boeren hun gronden af te pakken.

Het bestuur van KGVP namens deze,

N.Khedoe
(secretaris)
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May