Duizenden zeeleeuwen op Amerikaanse stranden
07 Apr 2015, 13:30
foto
De zeeleeuwen pups blijven hongerig achter op stranden, omdat ze hun moeders niet kunnen bijhouden op hun zoektocht naar voedsel. (Beeld: Al Jazeera)


De klimaatverandering blijft haar tol eisen. Op de Californische kusten zijn recordaantal zeezoogdieren gestrand als gevolg van de opwarming van de temperaturen van de oceaan. Meer dan 2.250 Californische zeeleeuwen, vooral pups zijn dit jaar hongerig opgedoken en zijn gestrand op de kusten.

Meer dan de helft van het aantal is vorige maand opgedoken. Tot nog toe is dit de slechtste crisis die is gedocumenteerd voor zeezoogdieren. Jeff Boehm, de directeur van het Marine Mammal Centre in San Francisco, zegt dat de moeders van de pups niet in staat zijn voedsel te vinden voor hun kroost. “Dit verschijnsel geeft een inzicht in de toestand van het huishouden van de oceaan, bekeken uit het oogpunt van de watertemperaturen en visserij.”

Het aantal dieren dat is gemeld door de National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) is bijna tien keer zoveel als het aantal gestrande dieren in de eerste drie maanden van het vorig jaar. Het is zelfs twee keer zo hoog als het aantal in 2013, wat voor de zeeleeuwen gold als het slechtste seizoen ooit.

Boehm zegt dat sommige pups met slechts de helft van hun normaal lichaamsgewicht zijn opgenomen in het maritieme centrum. “Deze dieren die aan onze zorg zijn toevertrouwd zijn zeven tot acht maanden oud. Ze lijken op kleine zakken van botten en verkeren echt in erbarmelijke staat.” Het centrum heeft een snelle gestage toename van deze opnames gehad sinds 2013. In de eerste 10 weken van 2015 alleen heeft het centrum 600 nieuwe patiënten gekregen, meer dan de helft van de normale opnames.

Zeeleeuwen zijn de beste roofdieren van de zee, wat betekent dat wanneer er iets mis is met hen, er iets heel erg mis is met hun voedselvoorziening,en hun omgeving. De NOAA verklaart dat steeds warmer wordende oceaanwater de vissen verder op zee drijft, die op hun buurt de moeders van de zeeleeuwen noodzaakt om veel verder te reizen om voedsel te krijgen. Hun jongen zijn niet in staat zijn hen bij te benen en stranden uiteindelijk door honger.

De jaren 1940, 1950 en 1990 hebben ook vreemde opwarmingen langs de kust van Californië gekend. Die waren echter verbonden aan een specifieke weerpatroon, ‘El Niño’. Dit keer gaat het niet om een ‘El Niño’, er gebeurt volgens de wetenschappers iets nieuws. Het gaat om ongekende weerpatronen die deze crisis veroorzaken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May