Kenia bombadeert al-Shabab onderkomens
06 Apr 2015, 14:30
foto
Veel familieleden wachten nog steeds om hun omgekomen geliefden bij de aanval te identificeren. (Foto: Reuters)


Keniaanse gevechtsvliegtuigen hebben posities van de militante islamitische groepering al-Shabab gebombardeerd in buurland Somalië. De gevechtsvliegtuigen hebben twee kampen in de regio Gedo vernietigd. Deze kampen gebruikten de militanten om over te steken naar Kenia, zegt een militaire woordvoerder.

De aanval is de eerste reactie van Kenia na de aanval van al-Shabab op de Garissa universiteit waarbij vorige week 148 personen om het leven kwamen. President Uhuru Kenyatta had gezworen dat hij zo hard mogelijk zou terugslaan.
De woordvoerder van het Keniaanse leger, David Obonyo, zei dat de militairen hebben gereageerd op bedreigingen. De luchtaanvallen zijn zondagnacht uitgevoerd in de afgelegen regio. Twee al-Shabab kampen zijn verwoest, zei Obonyo.

De aanval op de Garissa Universiteit, ongeveer 150 km verwijderd van de grens met Somalië, was de dodelijkste door al-Shabab in Kenia. De al-Qaeda sectie zegt dat zij in oorlog is met Kenia en dat zij wil dat het land zijn troepen in Somalië terugtrekt. Kenia heeft in 2011 troepen gestuurd naar het buurland om de zwakke regering in Mogadishu te helpen in haar strijd tegen de militanten.

Vluchtelingenkamp
Gouverneurs en parlementsleden uit het noordoosten van Kenia hebben opgeroepen tot de sluiting van het Dadaab vluchtelingenkamp. Het kamp biedt onderdak aan ongeveer een half miljoen mensen die het conflict in Somalië zijn ontvlucht. Volgens de functionarissen gebruikt al-Shabab het kamp als een trainings- en coördinatiecentrum. Hulporganisaties hebben eerdere oproepen tot de sluiting van Dadaab, het grootste vluchtelingenkamp in Afrika, afgewezen.

Ondertussen heeft de Keniaanse regering beschuldigingen dat haar veiligheidstroepen donderdag te traag hebben gereageerd op de aanval op de universiteit van de hand gewezen. De woordvoerder van de president zegt dat het leger binnen enkele minuten na de aanval op de plek was. Het leger zou daarmee het leven van veel studenten op de campus hebben gered.

Lokale media hadden gemeld dat het enkele uren duurde voordat speciale troepen waren aangekomen op de universiteit. Hun vlucht in Nairobi zou zijn vertraagd. De aanval eindigde toen de politie na meer dan 15 uur na de bestorming de vier militanten doodde.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May