Justitie legt beslag op goederen stichting ‘Roepa Watra’
05 Apr 2015, 10:00
foto


Door een rechtshulpverzoek van de Nederlandse justitie heeft het Openbaar Ministerie beslag laten leggen op onroerende goederen van een in Suriname ingeschreven stichting die opereert onder de naam 'Roepa Watra'. De stichting die wordt vertegenwoordigd door K.M., wordt ervan verdacht onderdeel te zijn van een drugscriminele organisatie.

In de conservatoire beslaglegging zijn opgenomen eigendomsterreinen met een totale grootte van meer dan 6 hectare die liggen in het district Para. Deze beslaglegging heeft plaatsgevonden op dinsdag 3 maart per deurwaardersexploot. In Nederland is ook beslag gelegd op alle gelden en geldwaarden van K.M., een van de verdachten.

Op 10 december 2013 heeft de Nederlandse justitie een strafzaak in behandeling genomen waarbij nog meer verdachten, onder wie de hoofdverdachte V.L. en nog vijf andere medeverdachten in beeld zijn gebracht. Onder de medeverdachten bevinden zich enkele douanepersoneelsleden van Schiphol. Zij zouden door V.L. in ruil voor miljoenen tegoeden zijn overgehaald mee te werken aan het toelaten van drugstransporten vanuit Suriname. In de publicatie die het gerechtshof doet over deze kwestie, blijkt dat de Nederlandse justitie al geruime tijd de verdachten in beeld heeft gebracht en nu voldoende bewijsmateriaal heeft weten te verzamelen. Bij het bewijsmateriaal hoort een uitgebreid verslag van gesprekken, pings en sms-jes tussen de verdachten.

In de op het internet gepubliceerde rechtszaak in Noord Holland, tegen een van de medeverdachten, wordt hem ten laste gelegd dat hij tezamen en in vereniging met anderen in de periode januari 2012 tot en met september 2012 een hoeveelheid van een materiaal bevattende cocaïne het grondgebied van het koninkrijk van Nederland heeft binnengebracht en zodoende de opium wet heeft overtreden. De douaneambtenaren die als medeverdachten worden aangemerkt zouden binnen een jaar een geldelijke vergoeding krijgen van ruim 1 miljoen euro. De drugstransporten bevatten steeds een hoeveelheid cocaïne van tussen de 10 en 20 kilogram.

Het vermoeden bestaat dat V.L. de uiteindelijke opdrachtgever en werkelijke hoofdverdachte is in deze kwestie. Ook blijkt dat V.L de zoon is van K.M. Stichting 'Roepa Watra' staat ingeschreven bij het Grondregistratie en Land Informatie Systeem (GLIS). Deze hoofdverdachte zou in Nederland eerder zijn veroordeeld, maar wist in 2010 naar Suriname uit te wijken. Hij moet nog een straf uitzitten van ruim drie jaar. Eerdere rechtshulpverzoeken van Nederland aan Suriname om mee te werken aan zijn uitlevering zijn op niets uitgelopen en wist V.L. steeds buiten het bereik van de justitie te blijven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May