Paaswake: ‘Christus is verrezen’
04 Apr 2015, 22:52
foto
Gelovigen zingen ‘Christus is verrezen’ tijdens de Paaswake in de RK-parochie Driekoningen. (Foto: Ranu Abhelakh)


Tijdens de Paaswake op Stille Zaterdag gedenken christenen dat Jezus is opgestaan. “Het is de overwinning van het goede op het kwade, het leven op de dood, de vrede op de haat”, zegt pastoor Gerard Geyskens van de Rooms-Katholieke parochie Paramaribo-noord, Driekoningen aan Starnieuws.

Ondanks de vreugde van de overwinning, is de pastoor bedroefd. “2015, twee duizend jaar na de verrijzenis van Christus die overal zei ‘Vrede Zij met U’, zitten wij erger dan ooit elkaar uit te moorden over de wereld. En dat is wat mij het meeste pijn doet.” Volgens hem hebben personen niets begrepen van die algemene boodschap van die enige God die bestaat. Als het nou gaat om die van de Hindoes, de Moslims of Christenen – er is maar één God die vraagt dat wij menslievend zijn met elkaar. “En als wij dat nog steeds niet begrijpen, dan hebben wij niets begrepen van het mens-zijn, hoe willen wij dan iets van het goddelijke begrijpen?”

Licht doorgeven
Het is iets na zonsondergang zaterdag en Geyskens trekt zich even terug om zich voor te bereiden op de dienst. De kerk is overvol en in het pikdonker zitten volwassenen en kinderen geduldig met hun kaars te wachten. De dienst begint om zeven uur en laatkomers zoeken snel een plekje op in de tweede zaal, waar zij die live via een scherm kunnen volgen. Vijfendertig misdienaars lopen de kerk binnen met een kaars. Geyskens loopt achter hen aan. Na zijn openingswoord steekt hij het vuur aan, zegent dit, en ontsteekt vervolgens de lange Paarskaars, die wordt gedragen door een misdienaar. Op de kaars is een illustratie van het kruis.

In processie lopen Geyskens en misdienaars door de kerk en ontsteekt hij bij zijn tweede stop de kaarsen van de misdienaars, die in een rij in het gangpad staan. Na de derde stop, lopen de misdienaars naar de kerkgangers, die aan het uiteinde van de banken zitten. Zij steken hun kaars aan en geven zo het licht door aan hun naasten. De kerk is verlicht, het licht heeft de duisternis overwonnen en op feestelijke wijze zet Geyskens zijn dienst voort. ‘Christus is verrezen, Halleluja, Halleluja’, zingen de gelovigen en houden hun kaars omhoog. De klokken luiden weer. De kaars is symbolisch het licht in het leven, zoals Jezus dat is.

Vooravond verkiezingen
Aan de vooravond van de verkiezingen zegt de pastoor dat hij als buitenlander, onpartijdig is en de kerkstatuten duidelijk zijn over de bemoeienis met de politiek in het land. Toch doet het hem ook pijn als hij om zich heen kijkt. “Wij groeien uit mekaar met al die vele partijen.” Hij vindt dat het tijd is dat Christelijke politici in het land met elkaar moeten praten – ongeacht hun stroming. “Wezen jullie eerlijke en oprechte mensen. Wees politici voor de mensen, en niet altijd maar zitten praten voor het land. Het land voelt niets, het is maar een stukje grond, het gaat om de mensen en het mens-zijn.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May