Suralco werkers bezorgd over de toekomst
05 Apr 2015, 00:00
foto
De Suralcoplant te Paranam.


Suralco werknemers zijn enorm bezorgd over de toekomst van het bedrijf en hun banen. Managing Director Ruben Halfhuid, heeft op 18 maart de werknemers gesproken na de bekendmaking van de productievermindering per 1 april. Tijdens deze bijeenkomst heeft hij ook aangekondigd dat 144 personen in aanmerking komen voor vrijwillige afvloeiing, met de condities van 'first come, first serve'. Het management gaat besluiten wie wel of niet mag vertrekken om te voorkomen dat ervaren werkers het bedrijf verlaten.

Een staflid van Suralco zegt aan Starnieuws dat deze condities erg discriminerend zijn voor de arbeiders. De brieven van deze afvloeiing zouden op 2 april aan de werkers die voldoen aan de criteria worden aangeboden. Echter is op 31 maart via een bekendmaking aangegeven dat het aanbieden van de brieven tot nader orde is uitgesteld, vanwege vertraging in de goedkeuring van deze vervroegde afvloeiing. Dit wordt als bijzonder onbetrouwbaar ervaren. Halfhuid heeft eerder tijdens vergaderingen met arbeiders aangegeven dat Alcoa op een correcte manier met alle arbeiders financieel zou afwikkelen. Op 18 maart is hij teruggekomen hierop en geeft nu aan dat slechts 144 arbeiders in aanmerking komen voor een afvloeiingsregeling en de rest heeft garantie voor een werk bij het nieuwe bedrijf.

Correcte afwikkeling
Werknemers van het bauxietbedrijf vinden dat ze tussen wal en schip dreigen te raken. Suralco wordt met minimale kosten door Alcoa overgedragen aan de overheid als er een overeenstemming wordt bereikt. Aan de andere kant geeft de Suralco-leiding de arbeiders garantie voor een baan in de nog op te richten entiteit van de overheid. De nieuwe entiteit is nog niet opgericht en de Suralco-leiding geeft de arbeiders al garanties voor werkgelegenheid, merkt het staflid op. De arbeiders zijn bezorgd voor hun opgebouwde pensioenen in het Alcoa pensioenfonds. Er is nog geen zinnig antwoord gegeven over de afwikkeling hiervan. De werkers willen niet in een situatie van Bruynzeel terechtkomen door voor het gebouw van De Nationale Assemblee met bordjes te moeten staan om voor hun pensioengelden te vechten. De arbeiders hebben graag dat Alcoa met alle werknemers correct financieel afwikkelt en het nieuwe bedrijf de arbeiders die nodig zijn voor het bedrijf met een nieuw contract en een nieuw pensioenplan overneemt.

De werkers hopen dat de presidentiële commissie goed onderhandelt met Alcoa voordat ze het bedrijf overneemt. Ze hebben vertrouwen erin dat de zaken correct worden afgewikkeld t.w.:
1. Duidelijkheid over de opgebouwde pensioenen;
2. Correcte financiële afwikkeling met alle werknemers;
3. Alsnog vergoeden van de verdiende verlofdagen die vervallen zijn verklaard;
4. Incorporeren van het variabel deel van de salarissen in het basisloon van de top stafleden.


De bekendmaking over uitstel van aanbieding afvloeiingsbrieven, kunt u hier downloaden.
pdf-icon.gif Bekendmaking_Suralco.jpg                
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May