Co-piloot Germanwings vloog toestel zelf te pletter
03 Apr 2015, 18:00
foto


Co-piloot Andreas Lubitz heeft opzettelijk de versnelde daling van vlucht U4 9525 van Germanwings ingezet. Het toestel heeft hij te pletter gevlogen tegen een bergwand in de Franse Alpen. Franse onderzoekers baseren deze stellingen op informatie die ze gehaald hebben uit de tweede zwarte doos, de vlucht recorder met de technische gegevens van de A320.

De onderzoekers zeggen dat de 27-jarige Lubitz het automatisch besturingssysteem meerdere malen heeft gewijzigd om de snelheid van de afdaling te vergroten. De jongste informatie bevestigt de eerdere bevindingen dat de co-piloot het toestel opzettelijk te pletter vloog. Alle 150 mensen aan boord zijn overleden. Het toestel was op 14 maart op weg van Barcelona naar Düsseldorf.

De tweede vluchtrecorder die donderdag is teruggevonden, wijst uit dat de piloot in de cockpit de automatische besturing heeft gebruikt om het toestel te laten afdalen naar een hoogte van 30 meter, stelt het Franse BEA crash onderzoeksbureau in een verklaring. "Vervolgens heeft de piloot enkele malen de automatische besturingsinstellingen gewijzigd om de snelheid van het vliegtuig bij de daling te vergroten.”

Zoekteams hebben de tweede zwarte doos begraven in de bodem van de Alpen gevonden. Eerdere informatie uit de eerste zwarte doos, de cockpit geluidsrecorder, toonde al aan dat Lubitz de piloot had afgesloten van de cockpit. Duitse officieren van justitie hadden donderdag ook bekendgemaakt dat de co-piloot een week voor de ramp onderzoek op het internet had gedaan naar zelfmoordmethoden en naar de beveiliging van cockpit deuren.

Germanwings heeft ook meegedeeld dat zij niet wisten dat Lubitz een depressie had gehad tijdens zijn opleiding tot piloot.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May