Gedeeltelijke maansverduistering voor Suriname zaterdag
02 Apr 2015, 10:00
foto
Bij een maansverduistering staan Zon, Aarde en Maan op een rij.


Volgens de NASA en 'Blogs|Astronomy Essentials' zal op zaterdag 4 april een totale maansverduistering zichtbaar zijn voor Noord-Amerika, Zuid-Amerika, Azië en delen van Australië. Voor Suriname zal het een gedeeltelijke maansverduistering worden. Bij een maansverduistering, of maaneclips, staan de Zon, de Aarde en de Maan op een rij, in die volgorde.

De Aarde staat dus tussen de Zon en de Maan in, waardoor de schaduw van de Aarde op de Maan kan vallen. Merk op dat wanneer de Aarde tussen de Zon en de Maan in staat, het altijd Volle Maan is. Een maansverduistering kan dus alleen plaatsvinden bij Volle Maan, maar niet iedere Volle Maan levert ook een maansverduistering op. Dit komt doordat de baan van de Maan om de Aarde een hoek van 5,14° maakt met de ecliptica. In de meeste gevallen zal de Volle Maan dus enkele graden boven of onder de aardschaduw staan. De diameter van de aardschaduw (de penumbra) is ongeveer 2,5° en wanneer Volle Maan meer dan ongeveer 1,25° van de ecliptica gebeurt, vindt dus geen maansverduistering plaats. Dit gebeurt alleen wanneer Volle Maan plaatsvindt dicht bij een van de knopen van de maanbaan.

Wanneer de aardschaduw inderdaad op de Maan valt is er dus sprake van een maansverduistering of eclips. Aangezien de Maan om de Aarde draait, beweegt de Maan langzaam in de aardschaduw en wordt steeds donkerder, totdat de Maan het meest direct achter de Aarde staat. Dit is het maximum van de verduistering. Na het maximum beweegt de Maan gewoon door en dus weer langzaam uit de schaduw, zodat de Maan weer minder donker wordt, totdat de verduistering voorbij is en de Maan weer helemaal verlicht is. Voor iemand die op de Maan staat, schuift de Aarde langzaam steeds verder voor de Zon, zodat (een deel van) het zonlicht (een deel van) het maanoppervlak niet meer kan bereiken. Na het maximum schuift de Aarde weer voor de Zon vandaan en wordt het weer lichter. Het kunnen waarnemen van deze maansverduistering hangt af van een helder (onbewolkte ) weer.

De gedeeltelijke maansverduistering van zaterdag 4 april begint voor Suriname om 06:01 's avonds en zal zijn maximale positie bereiken om 08:00 uur 's avonds. Aan dit evenement zal een einde komen om 11:59 uur 's avonds. Een deel van de maan krijgt bij deze verduistering een bloed rode kleur.

In het jaar 2015 zijn er vier eclipsen van de Zon, Aarde en Maan. De eerste eclips van het jaar was een totale zonsverduistering voor het Noordelijk Halfrond (in Europa) op 20 maart j.l. Twee weken later, op 4 april 2015 zal de aarde bewegen tussen de zon en de maan ter gelegenheid van de eerste maansverduistering van 2015 – een, gedeeltelijke en totale maansverduistering. Dit zal worden gevolgd door een gedeeltelijke zonsverduistering op 13 september 2015, en een andere totale maansverduistering op 28 september 2015 (inclusief voor Suriname).

Wetenschappers en astronomen concluderen dat er geen reden zal zijn om te geloven dat deze maansverduistering een einde zal betekenen voor de wereld volgens enkele religieuze opvattingen. Deze eclips valt samen met een Joodse feestdag en Pasen. Bovendien, is de Joodse kalender een maankalender en Pascha gebeurt altijd rond een volle maan.

Geografen Vereniging Suriname.
H.Raghoebar M.Sc.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May