Minister Hok: Waarde van water wordt te weinig beseft
24 Mar 2015, 03:30
foto
Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen over de waarde van water. (Foto: Raoul Lith)


Minister Jim Hok van Natuurlijke Hulpbronnen (NH) vindt dat weinig Surinamers weten hoeveel water waard is. “Behalve dat ze het drinken, ermee baden, het gebruiken om hun auto’s te wassen of toiletten door te spoelen, heeft men eigenlijk geen idee van wat men in handen heeft. Pas bij schaarste gaat men waardering voor hebben”, meent Hok.

De bewindsman stelt dat er bij de Surinaamsche Waterleiding Maatschappij (SWM) nog geen SRD 5 wordt betaald voor een kubieke meter water. “Stel je eens voor dat we flessen water moesten kopen om de auto’s te wassen en toiletten door te spoelen. Wie zou durven die kosten te willen maken, als je denkt dat een fles SRD 1,25 bedraagt”, schetst Hok de waarde van water met een voorbeeld. ‘Laten wij ook zorgen voor het water van morgen, Tek verantwortu gi watra fu tamara, is het thema voor dit jaar.

Hok geeft aan dat in navolging van Earth Hour het misschien een idee is om ‘Waterday’ te introduceren. “Men gaan dat echt beseffen hoe belangrijk en kostbaar water is, als je het voor een dag niet mag gebruiken of opslaan”. Om de gemeenschap bewuster te maken over het belang van water, houdt NH een ‘Waterweek’ die maandag, op Wereld Waterdag is gestart. Er is voor kinderen tussen 8 en 12 jaar een waterdebat gehouden. Voor vandaag is er een workshop Waterbeheer Suriname’ gepland voor vertegenwoordigers van diverse ministeries en overheidsinstanties. Het bedrijfsleven en niet-gouvernementele organisaties zijn ook betrokken bij de NH-activiteiten.

Raoul Lith
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May