Olieprijs slipt naar US$ 55
24 Mar 2015, 01:00
foto
De olieprijzen blijven op en neer gaan. De sterke Amerikaanse dollar en de dalende vraag van China hebben een enorme invloed op de prijzen.


De olieprijs is gedaald en is blijven steken rond de US$ 55 per vat. Saudi Arabië daarentegen heeft aangegeven dat hij nu pompt tegen een recordhoogte van 10 miljoen vaten per dag. Dat gegeven stuwt de bezorgdheid over het wereldwijde overaanbod.

Saudi-Arabië heeft vastgehouden aan zijn productie en zegt dat hij alleen zou overwegen die te verlagen als andere olieproducenten buiten de OPEC dat ook doen. Brent ruwe olie werd verhandeld voor US$ 55,11 per vat wat een daling betekent van US$ 0,21. De laagste prijs voor Brent is US$ 54,12. Amerikaanse WTI ruwe olie is met US$ 0,55 gedaald naar US$ 46,02.

De uitspraak van de Saudische minister van Olie, Ali al Naimi, die zegt dat het koninkrijk nu ongeveer 10 miljoen vaten per dag pompt, betekent een stijging van de productie. In februari was de productie nog 350.000 vaten minder per dag.

Analisten van Barclays voorspellen dat als de OPEC de productie handhaaft in de buurt van het huidige niveau van 30 miljoen vaten per dag, het overschot op de markt zal toenemen van 900.000 vaten per dag naar 1,3 miljoen vaten per dag.
De olieprijzen blijven schommelen en slippen naar beneden door de bezorgdheid van overaanbod. Ze worden echter gestuwd door schommelingen van de sterke Amerikaanse dollar ingegeven door het vooruitzicht op het nul-procent rentebeleid van de VS later dit jaar.

"In de afgelopen 15 jaar werd de mondiale economie gedefinieerd door de stijgende grondstoffenprijzen, het nul-procent rentebeleid, en een zwakke dollar. Deze cyclus is nu verdwenen met een afnemende industriële economie in China en de opkomst van de Amerikaanse schalie-olie," schrijft Merrill Lynch van de Bank of America in een rapport. "Een combinatie van een sterke dollar, kan hogere rentes en de gematigde stijging van de grondstoffenprijzen in 2015 in toom houden."

De ruwe-olie importen van China uit Iran zijn vorige maand met 3,7% gedaald tot 2,04 miljoen ton ten opzichte van een jaar geleden. China heeft eind vorig jaar zijn totale invoer verhoogd om te profiteren van goedkope olie. Daarmee heeft het land zijn reserves opgebouwd, maar de opslagtanks hebben hun grenzen al bereikt, wat noodzaakt tot een vertraging van de bestellingen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May