Klimaatverandering grootste vijand China
23 Mar 2015, 16:00
foto
Een vrouw en een kind met gezichtsmaskers. De ongebreidelde vervuiling is het grootste gezondheidsrisico in China. (Foto: AFP)


Klimaatverandering kan een "enorme impact" hebben op China. Vermindering van gewasopbrengsten en nadelige gevolgen voor het milieu, waarschuwt een gerenommeerde weerwetenschapper van het land in een zeldzame officiële verklaring.

Zheng Guogang vertelt persbureau Xinhua dat de klimaatverandering een "ernstige bedreiging" vormt voor grote infrastructurele projecten. De temperatuurstijging in China is al hoger dan het wereldwijde gemiddelde, stelt hij.
China is de grootste vervuiler in de wereld. Het land zegt dat de uitstoot van gassen die de klimaatverandering veroorzaken, haar hoogtepunt zal bereiken in 2030. Toch heeft het land geen specifieke doelstelling om de uitstoot van gassen, voornamelijk kooldioxide, te verminderen.

Zheng is hoofd van de Chinese meteorologische dienst. Hij zegt dat de stijging van de temperaturen zijn land blootstellen aan een groeiend risico van klimaatverandering en klimaat rampen. In de afgelopen eeuw is de temperatuur in China al sneller gestegen dan het wereldwijde gemiddelde.

BBC-analist voor Azië, Michael Bristow, zegt dat dit zeldzame uitspraken zijn van een Chinese ambtenaar. De Chinese leiders hebben de schade als gevolg van opwarming van de aarde erkend, maar ze geven meestal geen schets van de volledige omvang van de problemen.

De wetenschapper Zheng waarschuwt voor meer droogte, onweer, en hogere temperaturen, die een bedreiging zijn voor de rivierstromingen en de oogsten. Ook grote infrastructurele projecten zoals de Drieklovendam komt in gevaar. Zheng heeft er bij China op aangedrongen een lager koolstofgehalte in de toekomst na te streven.

"Om de uitdagingen van klimaatveranderingen in het verleden en de toekomst, moeten we de natuur respecteren en in harmonie leven met haar," citeert het persbureau Xinhua de wetenschapper. "We moeten het idee van de natuur stimuleren en de klimaat veiligheid benadrukken."

China en de VS produceren samen ongeveer 45% van de wereldwijde uitstoot van koolstof. De leiders van de twee landen nemen dit jaar deel aan een top in Parijs die zal streven naar een wereldwijde overeenkomst om de koolstof-uitstoot tegen 2020 te verminderen. Het decennialange streven van China naar snelle economische groei, heeft de vraag naar energie –met name kolen- enorm doen stijgen.

Wetenschappers vrezen dat toezeggingen tot dusver om de uitstoot te verminderen niet genoeg zullen zijn om de schadelijke gevolgen van klimaatverandering te voorkomen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May