Regelgeving voor gebruik mobiel in de klas
23 Mar 2015, 08:00
foto


Als het aan onderwijsdirecteur Robert Peneux ligt, komen er regels voor het gebruik van smartphones door leerkrachten in de klas. In het Minov praatprogramma zei hij dat er veel klachten hierover liggen bij het departement. Onderwijsgevenden worden door het mobielgebruik, van de les afgeleid. Tijdens de les moeten de telefoons niet worden gebruikt, vindt Peneux. ‘De directeur heeft groot gelijk als hij maatregelen treft’, zegt Marisa Meye, voorzitter van het Mulodirecteurenberaad.

Mensen zijn enorm gefixeerd op hun mobiel. Vroeger bleven die in de tas in de personeelskamer. Meye ook directeur van voj Von Freyburg in Saramacca heeft een circulaire de deur uitgestuurd dat het gebruik absoluut niet geduld wordt. In het leslokaal moeten ze in de tas zijn en op stil. ‘Het mag niet overgaan want ook voor leerlingen is het verboden. Mensen moeten weten dat je als leerkracht tussen 8 en 13 uur niet te bereiken bent’, stelt Meye. Ook leerlingen kunnen een belangrijke rol spelen en erop letten dat de leerkracht niet aan de telefoon bezig is. Dit kan gerapporteerd worden aan de directie, maar moet Minov inderdaad maatregelen treffen.

De technologie kun je niet tegenhouden. Aan de andere kant moeten leerkrachten zich van hun verantwoordelijkheid bewust zijn, vindt Marcellino Nerkust, president van de Federatie van Organisaties van Leerkrachten in Suriname (Fols). De smartphones zijn plotseling, zonder begeleiding, op de gemeenschap afgekomen. Tegenover de groep die de mobieltjes onjuist gebruikt zijn er ook een aantal leerkrachten die er tijdens de les goed gebruik van maken. ‘Als leraar op de avondopleiding heb ik voor sommige studenten een app gedownload voor het vak Nederlands.’ Aangezien een schoolleider niet continu rondloopt moeten er instructies komen van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov). In voorlichtingsprogramma’s kan aandacht hieraan worden besteed.

Niet alleen Suriname kampt met dit probleem. Er kan bijvoorbeeld in het Caribisch Gebied en Nederland worden nagegaan hoe zij hiermee omgaan, want uitbannen zal niet lukken. Nerkust vindt dat er niet al te scherpe regels moeten komen, maar dat juist het positief gebruik van smartphones ten behoeve van de les moet worden onderstreept. ‘Want met te strenge regels kan de situatie verergeren.’
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May