De registratie bij het CHS is afgesloten!
22 Mar 2015, 01:20
foto


Het is bijkans twee weken geleden dat ik een discussie uitlokte met het artikel “Door laksheid van het Centraal Hoofdstembureau (CHS) hebben sommige politieke partijen in strijd met de kiesregeling kunnen deelnemen aan de verkiezingen”. Daarin heb ik erop gewezen dat de 1% regeling ingevolge de bepaling in artikel 8 van het Algemeen Decreet A 24 (S.B. 1987 no. 61) niet effectief wordt toegepast.

Vervolgens wees ik erop dat het onjuist is om ervan uit te gaan dat er geen uitvoeringsbesluit bestaat, aangezien in artikel 35 lid 5 van de kiesregeling de wetgever uitdrukkelijk een delegatiebepaling heeft opgenomen waaraan het CHS de legitimiteit ontleent om een beschikking zijnde het uitvoeringsbesluit te kunnen opmaken. Met verbazing heb ik waargenomen dat ook de huidige voorzitter Eugéne Mercus zich heeft laten bepraten, door degenen die al die jaren in gebreke zijn gebleven, om deze beschikking tot stand te brengen. Erger nog er wordt zonder enig gevoel voor recht, doodleuk door een lid beweerd dat partijen kiezerslijsten kunnen kopiëren en indienen voor de 1% regeling.

Schandaliger kan het niet. Als met staatsrechtelijk-juridische gronden zou kunnen worden aangetoond dat de bepaling in artikel 35 lid 5 voor een ander doel in de kiesregeling werd opgenomen, dan was dat misschien bevredigend; maar dat is niet mogelijk . Alleen maar middelmatig gebabbel tot onzin. Ook Mr. Sam Polanen heeft met zijn artikel “op weg naar de verkiezingen 2015” teleurgesteld.
Ik had mij er zo op verheugd toen ik de kop 'De registratie bij het Centraal Hoofdstembureau' las waarbij het belangrijkste Hoofdstuk VII, in dit geval de artikelen 31 tot en met 37, zou worden belicht. Verder dan de artikelen die juist geen toelichting behoeven is men niet gekomen. Het essentieelste artikel namelijk artikel 35 werd naar mijn gevoel bewust buiten beschouwing gelaten, want daar is namelijk limitatief geregeld wanneer het CHS de registratie moet weigeren.

Ingevolge artikel 35 lid 5 worden in de beschikking de gronden voor de weigering vastgelegd. Deze beschikking wordt geacht te dienen als het uitvoeringsbesluit. In de kiesregeling is geen enkel andere bepaling waar te nemen waaruit een uitvoeringsbesluit m.b.t. de weigering van de registratie van politieke partijen kan worden gerechtvaardigd.

De waarborg ter bescherming van belanghebbende partijen en hun rechten vindt zijn grondslag in artikel 60 van de Grondwet, waarbij met ⅔ meerderheid die zaken in de wet aangenomen kunnen worden. Alle overige kwesties de kiesregeling rakende worden met gewone meerderheid goedgekeurd, ook de wijziging van artikel 7. Het feit dat de President met de politieke partijen heeft overlegd kan alleen maar van zijn sportiviteit getuigen, maar de wet is hard en is nog daar. Voor het overige geldt: Sub umbra alarum tuartun. Onder de schaduw van uw vleugels N.D.P.

Eugene van der San
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May