Minov treft sancties tegen leerkrachten met 'losse handen'
20 Mar 2015, 13:00
foto


Linialen nemen en kinderen hiermee op het hoofd slaan of ze zodanig mishandelen dat er blauwe plekken achterblijven. Deze en nog veel meer klachten over leerkrachten met 'losse handen' zijn bekend bij het ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov).

Dit zegt onderwijsdirecteur Robert Peneux in het programma van het Minov. Hij spreekt van abusievelijk, storend en afwijkend gedrag van leerkrachten. De afdeling inspectie zal na rapportage nagaan wat er precies aan de hand is. ‘Wij gaan kindermishandeling niet toestaan. Als het bewijs is geleverd, dan hebt u het zelf gezocht want u gaat naar huis.’ Volgens hem zijn er andere pedagogische middelen om kinderen tot rust te brengen.

Onlangs heeft het Institute for Graduate Studies and Research (IGSR) een miniconferentie gehouden over het ‘Slaan en andere lijfstraffen’. Van alle kinderen die worden geslagen rapporteren slechts 53% dat het is gebeurd, zegt Tobi Graafsma, hoogleraar in de klinische psychologie aan het IGSR. De Surinaamse wetgeving stelt mishandeling strafbaar, dus ook het slaan is verboden. Kinderen moeten in staat zijn hun eigen mening te geven.

Ingrijpende gevolgen
Lilian Marcet, coördinator leerlingenzorg bij de stichting onderwijs van de EBGS, zegt dat kindermishandeling leidt tot verschillende andere problemen zoals leer- en gedragsproblemen en schoolverzuim. En deze gevolgen zijn ingrijpend en kunnen op termijn leiden tot agressief en introvert gedrag bij kinderen.
Voor de aanpak van dit probleem heeft de EBGS trainingen verzorgd aan de Medewerker Leerling Zorg (MLZ), is een handelingsprotocol ingevoerd en een zorgteam samengesteld. Er zijn 45 waarneembare en 20 vermoedelijke zorgsignalen waarin MLZ’ers zijn getraind. Hiervoor wordt samengewerkt met maatschappelijke organisaties zoals het Medisch Opvoedkundig Bureau (MOB) en Slachtofferzorg.

Geweld op school is volgens Marcet, die 30 jaar ervaring heeft in het onderwijs, een ingewikkeld probleem. Slaan en lijfstraffen komen door de denkwijze van sommige leerkrachten. Geweld tegen kinderen lijkt in vele gevallen op een noodmaatregel. De EBGS treft maatregelen als leerkrachten over de schreef gaan. Die kunnen zijn: mutatie, schorsing of in het ergste geval ontslag. Marcet vindt echter dat er vanuit de overheid ook aandacht aan ouders moet worden besteed door ze bijvoorbeeld te trainen en begeleiden in het ouderschap.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May