EU stuurt geen waarnemers naar Suriname
19 Mar 2015, 06:00
foto
Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken, bijgestaan door ambassadeur Arnold Halfhide. (Foto: Raoul Lith)


De Europese Unie (EU) heeft er geen behoefte aan om waarnemers te sturen naar Suriname bij de komende verkiezingen. Minister Winston Lackin van Buitenlandse Zaken zei dit na afloop van de derde bijeenkomst die woensdag werd gehouden tussen Suriname en de EU op basis van artikel 8 van de ACP-EU Cotonou-overeenkomst. Er is informatie uitgewisseld over politieke kwesties en mensenrechten.


De EU delegatie wilde volgens Lackin ook geïnformeerd worden over de verkiezingen van 25 mei. “We hebben aangegeven dat we ons een beetje zorgen maken over het hoge aantal zwevende kiezers, maar dat we hopen dit te minimaliseren. Het is voor het democratische gehalte voor Suriname belangrijk dat zoveel mogelijk mensen meedoen aan de verkiezingen”, zei Lackin op een persconferentie.

De minister geeft aan dat Suriname een goede naam heeft als het gaat om de organisatie van de verkiezingen. Suriname heeft de Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) en de Organisatie van Amerikaanse Staten (OAS) uitgenodigd om observers te sturen. Meestal zijn er observers wanneer er problemen worden verwacht bij de verkiezingen, gelukkig is dat bij ons niet het geval, benadrukte Lackin. Om de speciale band die ontwikkeld is met Unasur, zullen er observers aanwezig zijn om het verkiezingsproces mee te maken.

Suriname heeft de EU-delegatie geïnformeerd over de relatie binnen Caricom, Cariforum, Unasur, Mercosur en Petrocaribe. Aan de orde is gekomen de spanningen tussen Venezuela en de Verenigde Staten. Unasur heeft in een gemeenschappelijke verklaring doen uitgaan waarbij Unasur ze haar bezorgdheid uitspreekt. "We hebben opgeroepen tot dialoog tussen Venezuela en de VS om op een vreedzame wijze het spanningsgebied dat is ontstaan weg te werken".
Vrede, veiligheid en garantie voor duurzame ontwikkeling zijn belangrijk voor de regio en dat moet volgens Lackin in stand worden gehouden. Suriname juicht de stappen die genomen zijn voor toenadering van Cuba en de VS toe, maar zal pas tevreden zijn wanneer de blokkade definitief is opgeheven.

Verder is stilgestaan bij de grensoverschrijdende vraagstukken, zoals de negatieve gevolgen van klimaatsverandering en hoe de EU hierbij kan ondersteunen. Een gevoelig onderwerp blijft de kwestie met mensenrechten, hoever Suriname is met het nemen van stappen om deze aan te pakken. Ook het amnestievraagstuk is aan de orde gekomen. In een gezamenlijke persverklaring van de Surinaamse delegatie en de EU wordt gemeld dat de bijeenkomst constructief geweest is. De volgende bijeenkomst zal in 2016 worden gehouden.

Raoul Lith
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May