Minister Algoe snapt commotie over exportprijs niet
19 Mar 2015, 00:00
foto
De eerste bezending gedroogde padie voor Venezuela wordt geladen. (Foto: Edgar van Genderen)


Minister Soeresh Algoe van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) begrijpt de commotie niet die er is ontstaan bij de boeren en opkopers over de prijs die is overeengekomen binnen de Petro Caribe-deal. Hij zegt dat zijn collega van Buitenlandse Zaken de overeenkomst met Venezuela heeft getekend voor FOB US$ 360 per ton gedroogde padie.

FOB wat staat voor free on board, betekent zoveel als dat de verscheper de vrachtkosten en bijbehorende kosten betaalt zodat het product op de plaats van bestemming is. Voor transport te water is het tarief US$ 45 per ton, de havenkosten bedragen US$ 80 per ton terwijl voor het vervoer naar de opslagloodsen er US$ 18 per ton moet worden betaald, legt Algoe uit. Totaal komt het dus uit op US$ 503. Met aftrek van deze drie posten, krijgt de verwerker US$ 360 per ton geleverde padie.

De bewindsman schat dat er op jaarbasis zo’n 120 tot 150 duizend ton padie wordt geproduceerd. De helft is voor de lokale consumptie en de helft voor de export. “Nu hebben we voorzien in de export van 30.000 ton. De rest van de hoeveelheid –zo’n 45.000 ton- moeten de verwerkers zelf kwijt zien te raken.” Algoe legt uit dat de resterende 45.000 ton wordt verwerkt tot witte rijst die tegen de wereldmarktprijs moet worden verkocht. Hij geeft toe dat de wereldmarktprijs voor witte rijst nu laag is; US$ 440 per ton. Hij denkt dat bij een wereldmarktprijs van US$ 520 de hele sector er baat bij zou hebben. Dan zouden de opkopers een hogere prijs kunnen bieden aan de boeren. Op dit moment ligt de opkoopprijs tussen de SRD 45 en SRD 50 per baal natte padie van 79 kilo.

De eerste bezending van de te exporteren 30.000 ton gedroogde padie wordt al enkele dagen geladen. Het gaat om 2.500 ton van vijf verwerkers. Minister Algoe verwacht dat de boot vrijdag vertrekt. “Wij moeten ook rekening houden met de waterstanden.” De eerste boot is onverrichter zake vertrokken, omdat deze niet voldeed aan de vereisten voor het vervoer van padie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May