Netanyahu wint verrassend vierde termijn
18 Mar 2015, 16:00
foto
Likud-aanhangers vieren de jongste overwinning van de partij die premier Netanyahu een vierde termijn geeft. (Foto: AFP)


De rechtse Likud-partij van de Israëlische premier Benjamin Netanyahu is verrassend als winnaar uit de bus gekomen bij de verkiezingen. Opiniepeilingen hadden een nek-aan-nek –race voorspeld. Maar met haast alle stemmen geteld, heeft de Likud partij een duidelijke voorsprong op zijn belangrijkste rivaal, de centrum-linkse zionistische Unie.

De uitkomst geeft Netanyahu een grote kans op de vorming van een rechtse coalitieregering. Met een vierde termijn wordt Netanyahu de langstzittende premier van Israël. De laatste telling geeft Likud 30 van het 120 zetels tellend parlement, de Knesset. De Zionistische Unie zit op 24 zetels.

Netanyahu beschrijft de stemming als een “grote overwinning” voor Likud. Hij is van plan om “onmiddellijk” te beginnen met de vorming van een regering. Een taak die hij binnen twee tot drie weken wil voltooien. Netanyahu zou al gesprekken hebben gevoerd met partijen die hij zag als mogelijke coalitiepartners. In die gesprekken was er ook plaats voor de rechtse en ultra-orthodoxe partijen en centristische Kulanu, die 10 zetels heeft gewonnen.

Yitzhak Herzog, de leider van de Zionistische Unie, heeft Netanyahu vanmorgen vroeg gefeliciteerd met het resultaat van de verkiezingen en heeft hem “veel geluk” toegewenst. "Er is niets veranderd, we zullen blijven vechten voor een rechtvaardige samenleving," citeert de Israëlische krant Haaretz, de Zionistische leider.

Het hoofd voor het buitenlands beleid van de Europese Unie (EU), Federica Mogherini, zegt dat de EU “vastbesloten is samen te werken met de nieuwe Israëlische regering" en “het Israëlisch-Palestijnse vredesproces weer op te starten.” De vredesbesprekingen zijn opgeschorst sinds de laatste ronde vorig jaar schipbreuk leed.

Netanyahu heeft gezworen dat hij de oprichting van een Palestijnse staat niet zal toestaan. De Zionistische Unie heeft zich daarentegen uitgesproken voor een twee-staten oplossing. Herzorg had beloofd de betrekkingen met de Palestijnen en de internationale gemeenschap te herstellen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May