Betterson prijst Aucaanse stam voor eensgezindheid
18 Mar 2015, 00:00
foto
Het grootopperhoofd van de Aucaners, Bono Velantie. (Foto: Ala-D Media)


In het dorp Poeketi aan de Tapanahonyrivier in het district Sipaliwini wordt de hele nacht gefeest. Na ruim drie jaar hebben de Aucaners weer een grootopperhoofd. Granman Bono Velantie is na zijn beëdiging bij de faakatiki (offerplaats) met saluutschoten weer geëscorteerd naar de woning te Poeketie, waar hij nog enige tijd afgezonderd wordt. Er was een kort moment waarbij hij en zijn naasten de gemeenschap begroette, nadat hij ingezworen was.

Minister Stanley Betterson van Regionale Ontwikkeling feliciteerde namens de regering de granman en de stam. Hij prees de Aucaners voor de wijze waarop de eeuwenoude traditie hoog is gehouden. Hij toonde veel waardering voor de wijze waarop de stam is gekomen op de voordracht van de nieuwe granman. Er is hierbij een grote eenheid getoond. Ook ABOP-leider Ronnie Brunswijk bracht in zijn speech de felicitatieboodschap over. Hij vroeg aan de onderdanen van de stam de granman te ondersteunen en hem te blijven volgen.

De granman zal nog twee weken blijven te Poeketie voor alle inwijdingen en rituelen, voordat hij vertrekt naar zijn residentie te Drietabbetje. Hij komt nog niet aan het woord in de periode, maar doet wat volgens de traditie van hem wordt verlangd. Verschillende hoogwaardigheidsbekleders zoals de minister van Sociale Zaken, Alice Amafo, Edward Belfort van Justitie en Politie, districtscommissaris Margaretha Malontie van het bestuursressort Tapahony, assembleeleden waren aanwezig om de plechtigheid bij te wonen. Ook vertegenwoordigers van andere stammen en haast de hele top van het traditionele gezag waren erbij.

Ala-D Media
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May