Financiële positie DNA en gewezen leden verbeterd
17 Mar 2015, 01:00
foto
Assembleeleden stemmen voor de wet die ook hun financiële positie in orde maakt.


Oppositie en coalitieleden hebben maandagavond met algemene 27 stemmen goedkeuring gegeven aan de wijziging van de wet geldelijke voorzieningen van leden en gewezen leden van De Nationale Assemblee. Hiermee zijn oneffenheden vanaf 1980, waarbij door de staatsgreep het toenmalige parlement zijn zittingstermijn niet kon afronden, rechtgetrokken. Ook de leden van het benoemde parlement zijn tegemoet gekomen. Door vervroegde verkiezingen zijn diverse leden geld misgelopen. Ook voor de toekomst zijn enkele zaken nu geregeld. De vergadering werd urenlang geschorst om achter gesloten deuren overleg te voeren.

Leden krijgen een pensioenuitkering wanneer ze 55 jaar oud zijn. Volgens de bestaande wet konden ze na zes jaar over hun pensioen beschikken. Vanaf de komende samenstelling van De Nationale Assemblee moeten assembleeleden ook tien procent pensioen storten. Een assembleelid dat een zittingsperiode achter de rug heeft en de leeftijd van 55 jaar nog niet heeft bereikt, niet reeds in dienst is van de overheid, wordt op verzoek in dienst genomen in de functie van tenminste beleidsadviseur in voltijdse dienst. Dit is gisteren toegevoegd aan de gewijzigde wet.

In de wet is ook opgenomen een gewezen lid dat de leeftijd van 55 jaar reeds heeft bereikt en geen recht heeft op pensioen een onderstand kan aanvragen bij De Nationale Assemblee, indien het inkomen minder bedraagt dan 40% van de schadeloosstelling van een Assembleelid. Dit geldt ook voor een gewezen lid dat jonger is dan 55 jaar, dat al dan niet recht heeft op pensioen, maar door ongeval of ziekte arbeidsongeschikt is verklaard, indien zijn of haar inkomen minder bedraagt dan 40% van de schadeloosstelling van een assembleelid. De gezondheidszorg en uitkeringen aan nabestaanden is nu in orde gemaakt.

Diverse zaken waarover vaker discussies gevoerd zijn, werden niet aangepast in deze initiatiefwet. Er is nog steeds geen besluit genomen over dubbele functies van assembleeleden die in strijd met elkaar zijn. Het overgrote deel van De Nationale Assemblee is ambtenaar. Veel assembleeleden zijn in deze periode beleidsadviseur geworden. Ook het voltijds maken van het lidmaatschap van De Nationale Assemblee is onaangeroerd gebleven.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May