Unasur roept VS op sancties in te trekken
16 Mar 2015, 11:00
foto
De Unasur-ministers tekenen een verklaring waarin ze de VS oproepen de sancties tegen Venezuela terug te draaien. (Foto: Mercopress)


De Unie van Zuid-Amerikaanse Naties (Unasur) heeft de Verenigde Staten (VS) opgeroepen de sancties die hij heeft getroffen voor een aantal Venezolaanse ambtenaren terug te draaien. De unie heeft de VS veroordeeld dat hij Venezuela heeft bestempeld als een bedreiging voor zijn nationale veiligheid.

President Barack Obama heeft in een besluit gezegd dat Venezuela als een buitengewone bedreiging wordt gezien voor de VS. Volgens de Unasur-groep gaat het echter om een bedreiging voor de Venezolaanse soevereiniteit. Unasur zegt ook dat de acties van de VS "een interventionistische bedreiging zijn voor het beginsel van geen inmenging in de binnenlandse aangelegenheden van andere landen."

De ministers van Buitenlandse Zaken van de 12-naties tellende Unasur zijn zaterdag in een spoedbijeenkomst bijeengekomen in de Ecuadoriaanse hoofdstad Quito. Ze bespreken er de recente gebeurtenissen met betrekking tot Venezuela. "We doen een beroep op de Verenigde Staten om te evalueren en dialoog als een alternatief te zien", zeggen de ministers in een gezamenlijke verklaring.

De reactie van de Unasur komt tegen de achtergrond van de sancties die Washington heeft aangenomen tegen zeven Venezolaanse ambtenaren voor naar verluidt het schenden van de rechten van de tegenstanders en critici van de regering. Het besluit van Washington heeft kritiek uitgelokt van een aantal regionale leiders, waaronder de Ecuadoraanse president Rafael Correa, de Boliviaanse president Evo Morales, de Nicaraguaanse president Daniel Ortega en de Argentijnse president Cristina Fernandez.

De Venezolaanse regering heeft begin deze maand opgedragen dat de Amerikaanse ambassade het aantal van haar medewerkers terugbrengt van 100 naar 17, aangezien er ook 17 Venezolaanse diplomaten werken in de VS.
Maduro heeft Washington herhaaldelijk beschuldigd van inmenging in de interne aangelegenheden van Venezuela en een poging om zijn regering omver te werpen.

De twee landen zitten op gespannen voet sinds Hugo Chavez in 1999 president werd van Venezuela. Washington heeft een staatsgreep geïnitieerd waardoor Chavez voor korte tijd in 2002 uit het machtscentrum verdween.
Unasur, opgericht in december 2004, bestaat uit Argentinië, Bolivia, Brazilië, Venezuela, Guyana, Colombia, Paraguay, Peru, Suriname, Uruguay, Chili en Ecuador.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May