Massa Brazilië eist vertrek president Dilma Rousseff
16 Mar 2015, 09:30
foto
Honderdduizenden Brazilianen eisen het vertrek van president Dilma Rousseff. (Foto: AFP)


Honderdduizenden Brazilianen hebben zich aangesloten bij demonstraties die het vertrek eisen van president Dilma Rousseff. De demonstranten vinden dat het staatshoofd moet hebben geweten van het mega corruptieschandaal bij staatsoliebedrijf Petrobras.

Voor de politieke oppositie is het duidelijk dat veel van de vermeende omkopingspraktijken plaatsvonden, terwijl Rousseff hoofd was van het bedrijf. De procureur-generaal heeft Rousseff echter van alle blaam gezuiverd. Rousseff zelf ontkent elke betrokkenheid.

Het merendeel van de politici die wordt beschuldigd van het aannemen van steekpenningen in een terugslag regeling, komen uit de regeringscoalitie. Na de protesten beloofde de regering een reeks maatregelen te treffen ter bestrijding van corruptie en straffeloosheid.

Minister van Justitie José Eduardo Cardozo zegt dat de regering de demonstraties ziet als een "uiting van de democratie". In meer dan 22 Braziliaanse steden en in de hoofdstad Brasilia zijn de mensen op straat. De massa demonstratie in Sao Paolo, een belangrijke oppositionele bolwerk, geldt als de grootste.

Braziliaanse data-analisten Datafolha zeggen dat bijna 200.000 zondagavond aan de demonstratie mee hebben gedaan aan de Avenida Paulista. Maar de politie schat het aantal deelnemers - op basis van luchtfoto's van het gebied- op een miljoen. Veel van de demonstranten zwaaiden met Braziliaanse vlaggen en droeg de gele shirts van het nationale voetbalteam. Ze scandeerden leuzen tegen corruptie en de regerende Arbeiderspartij.

In Brasilia heeft een menigte van 40.000 gedemonstreerd buiten het Congresgebouw. In Rio de Janeiro, waar Rousseff 55% van de stemmen won bij de presidentsverkiezingen in het oktober, hadden volgens de politie zo’n 25.000 mensen zich aangesloten bij de demonstratie.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May