Ruim 800 waarnemers OKB worden klaargestoomd
16 Mar 2015, 06:00
foto
De laatste groep personen die tijdens de verkiezingen voor het Onafhankelijk Kiesbureau als waarnemers zal optreden, legt de belofte af in de Congreshal zondag. (Foto: Leroy Troon)


Ruim 800 personen zijn dit weekend gecontracteerd om als waarnemer van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB) op te treden tijdens de verkiezingen. Het gaat om mensen die eerder dit werk al gedaan hebben en anderen die door leden van het OKB zijn voorgedragen. Alle waarnemers krijgen een training. Zij hebben alleen een eed of een belofte afgelegd om het werk naar eer en geweten te verrichten.

Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het OKB legt aan Starnieuws uit dat op alle stembureaus in het land een waarnemer aanwezig zal zijn. Inden er zich ongeregeldheden voordoen, zullen zij dat gelijk rapporteren aan de districtscoördinatoren, die leden van het OKB zijn. Behalve op de stembureaus, zijn er ook observers aanwezig op de hoofdstembureaus. Die worden ook afgewisseld, waardoor totdat een hoofdstembureau sluit, er waarnemers aanwezig zijn.

Naast de observers beschikt het OKB ook over een ondersteunende staf, die contact onderhoudt met de mensen in het veld. Een groep van de waarnemers zal twee maanden lang politici volgens via radio en televisie. Alle politieke partijen hebben met president Desi Bouterse afgesproken dat zij een gedragscode tijdens de verkiezingscampagne in acht zullen nemen. Het OKB beijvert zich om te komen tot een code voor politici. Silos hoopt dat nu alle partijen de noodzaak van zo een ethische code onderkennen, zij na de verkiezingen zullen meewerken om deze te ontwikkelen. Bij de volgende verkiezingen, zal Suriname dan kunnen beschikken over een ethische code, waar eenieder zich in kan terugvinden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May