Ramnandanlal: PALU is opgericht voor een nieuw Suriname
15 Mar 2015, 22:00
foto
Henk Ramnandanlal, ondervoorzitter en campagneleider van de PALU. (Foto: René Gompers)


Ondervoorzitter van de PALU tevens campagneleider Henk Ramnandanlal staat lang stil bij de doelen die de partij bij haar oprichting, twee jaar na de onafhankelijkheid, gesteld had. Hij heeft tijdens de feestvergadering van de 38ste verjaardag van de partij, zaterdag, gewezen op de hervormingen die nodig zijn om Suriname tot een respectabele natie te kunnen maken. "De baby-luiaard moet een trotse tijger worden".

Ramnandanlal merkt op dat de leiders na de onafhankelijkheid een land overgenomen hadden van de kolonisator, maar het beleid hebben voorgezet. Zij hebben zich zo arrogant opgesteld dat een eenvoudige vakbondsstrijd bij het Nationaal Leger geëscaleerd is in een machtsgreep. De PALU heeft in 1981 en 1983 een enorme bijdrage geleverd volgens Ramnandanlal in de ontwikkeling van het land. "Zaken die nu verworvenheden van de revolutie zijn". De politicus noemt de Binnenlandse Oorlog een van de dieptepunten, want het ging om een broederstrijd. Hoofdbestuurslid Cyriel Eersteling heeft een bijzondere bijdrage geleverd voor het tot stand komen van het Kourou-Akkoord, meldt Ramnandal.

In de haast afgelopen vijf jaren is er veel gedaan volgens Ramnandanlal. Veel achterstanden zijn ingehaald, er zijn meer dan ooit bruggen gebouwd, wegen geasfalteerd, schoollokalen gebouwd, waterleidingbuizen aangelegd met water, wetten gemaakt, sociale voorzieningen gerealiseerd. Hij weet niet of er meer huizen zijn gebouwd dan in 1983. Toen waren er meer dan 1000 woningen in een jaar opgetrokken, maar nu zijn er ook veel huizen gebouwd. Er zijn twee mooie goudovereenkomsten getekend. "PALU was er bij en heeft een bijdrage geleverd".

Fundamentele hervormingen
Ramnandanlal benadrukt dat PALU niet is opgericht om alleen achterstanden in te halen, maar voor fundamentele hervormingen. Er moeten structurele hervormingen worden doorgevoerd, waarbij niet alleen lokalen worden bijgebouwd, maar de slagingspercentages omhoog moeten. Het gaat niet alleen om asfalteren van straten, maar de files moeten worden opgelost. Huizenbouw is niet voldoende, er moet een woningbouwfonds en een autoriteit komen. Er moet duurzame productie komen in plaats van mijnbouw alleen. Het land moet opnieuw ingericht worden, waarbij in het binnenland een stad wordt gebouwd waar het regeringscentrum zetelt.

Vooral jongeren van de partij vinden dat PALU niet zichtbaar is in de regering, ondanks de grote bijdrage die volgens Ramnadanlal wordt geleverd. Hij benadrukt dat PALU samen een nieuw Suriname wil helpen opbouwen en de partij een team player is. Ook al heeft minister Jim Hok, de partijleider van PALU, de goudovereenkomsten getekend, rent de partij niet om een vlag op de mijnen te plaatsen. Hij heeft ook financiën gezocht voor de studierichting Delfstoffen, maar daar is ook geen tamtam over gemaakt. Ook al is de begroting gewijzigd in het parlement, waar de PALU het initiatief toe heeft genomen, wordt het niet geclaimd. Hetzelfde geldt voor wijzigingen van de goudovereenkomsten en de sociale wetten. De partij is er niet voor een persoon. Niet voor Iwan Krolis, Jim Hok, Anton Paal of Ramnandanlal, maar om werk te doen voor land en volk, stelt de PALU-topper. "Daarom gaan wij ook voor nog vijf".
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May