VRTS blij met wijzigingen auteurswet
15 Mar 2015, 12:00
foto
Muziekauteursrechtenorganisatie Sasur heeft tot veel problemen geleid in de omroep en muziekindustrie.


De Vereniging van Radio-en Televisiebedrijven in Suriname (VRTS) is enigszins gerustgesteld met de wijzigingen in de Auteurswet van 1913. De wijzigingen voorzien in een tijdelijke voorziening om te voorkómen dat onder andere omroepbedrijven op de veiling terecht komen en dat showpromotoren worden ontmoedigd om populaire internationale artiesten naar Suriname te halen.

Het parlement heeft op 13 maart unaniem de wijzigingen in de Wet Auteursrecht van 1913 aangekomen. Daarmee is volgens de VTRS een einde gekomen aan de jarenlange maatschappelijke onrust in Suriname rondom muziekauteursrechten. De wijzigingen geven producenten van creatief werk de gelegenheid om zich verder te organiseren en te bewerkstelligen dat voor gebruik van hun beschermde werken door derden, een redelijke vergoeding wordt ontvangen.

De VRTS hoopt dat in de komende maanden door inspraak en intensief overleg tussen alle actoren en consultatie van ter zake deskundigen zowel nationaal als internationaal, de Wet Auteursrecht structureel en operationeel wordt aangepast. En dat wel zodanig dat zij voldoet aan de moderne inzichten rondom registratie en bescherming van het muziekauteursrecht, inning en besteding van royalties en terdege rekening houdt met de Surinaamse context.

In een verklaring zegt de VRTS dat zij erbij blijft dat zij wil betalen voor het gebruik van beschermde creatieve werken als er sprake is van redelijke tarieven die in onderling overleg zijn vastgesteld en waarbij transparantie en ideële doelen worden nagestreefd. Met de coöperatieve houding in het parlement is volgens de VRTS bewezen dat oppositie- en coalitieleden in nationaal belang intensief kunnen samenwerken om belangrijke prestaties voor land en volk neer te zetten.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May