Brahim: Wij zaaien geen paniek, situatie AZP precair
14 Mar 2015, 00:00
foto
Vicepresident Robert Ameerali legt uit dat de regering dag en nacht bezig is met het Academisch Ziekenhuis Paramaribo.


Vicepresident (vp) Robert Ameerali was zichtbaar woedend op algemeen directeur Antoine Brahim van het Academisch Ziekenhuis Paramaribo (AZP). Terwijl de regering dag en nacht werkt aan het oplossen van de financiële problemen, vindt de vp het niet in de haak dat Brahim de noodklok luidt in een uitgebreide brief en complete details prijsgeeft. Het schrijven heeft ook De Nationale Assemblee bereikt. Nieuw Front fractieleider Radjkoemar Randjietsingh kaartte deze kwestie vrijdag aan in het college.

Het ziekenhuis verkeert in een precaire situatie, waarbij het haast niet mogelijk is om verantwoord medische zorg te bieden aan de samenleving, zegt het AZP. Diverse afdelingen komen aan het woord en leggen uit hoe levensbedreigend de situatie is. Brahim om commentaar gevraagd, zegt aan Starnieuws dat hij niemand onaangenaam wil zijn. De brief is in overleg met de raad van commissarissen geschreven, omdat de situatie bijzonder ernstig is. De vp is bezig met ad hoc maatregelen, terwijl zaken structureel aangepakt moeten worden. "Juist omdat wij onze verantwoordelijkheid begrijpen hebben wij de brief geschreven en ook een kopie gestuurd naar het kabinet van de president. Wij hebben de brief niet naar de pers gestuurd", benadrukt Brahim.

De AZP-directeur merkt op dat de suppletie is afgeschaft, zonder dat de instelling zich daarop heeft kunnen aanpassen. De rekeningen zijn zo hoog opgelopen dat leveranciers geen krediet meer willen geven. Er is een tekort aan essentiële medicijnen en middelen. Diverse afdelingen hebben te kennen gegeven dat het onverantwoord is om zo door te gaan. "Ook al is de vp boos, maar wij staan er open voor om samen met hem een oplossing te zoeken. De raad van commissarissen is volledig op de hoogte van de stappen die ondernomen zijn. Wij hebben acuut SRD 10 miljoen nodig om de ernstige problemen op te lossen", legt Brahim uit.

Ameerali zei in De Nationale Assemblee gisteravond dat met de brief een panieksituatie gecreëerd wordt. Hij haalde aan dat er jarenlang geen financiële verantwoording was in het ziekenhuis. Er is veel gedaan om de jaarrekeningen rond te krijgen. Brahim merkt op dat toen hij aantrad er jaarrekeningen waren tot 2005. Met inzet van het team en de raad van commissarissen zijn jaarverslagen tot 2013 afgerond. Ameerali blijft erbij dat de regering van alles doet om AZP tegemoet te komen. Terwijl er een oplossing in zicht is, is deze brief geschreven. "Deze vp, de ministers van Financiën en Volksgezondheid hebben zich gecommitteerd om te zorgen dat het licht in AZP niet uitgaat. Wij verwachten dat de directie hetzelfde doet", stelde Ameerali. Randjietsingh merkte op dat de vp zich te gemakkelijk van de zaak afdoet. Hij wilde citeren uit de brief waar specialisten aangeven hoe precair de situatie is. Assembleevoorzitter Jennifer Simons zei dat Randjietsingh de gelegenheid heeft gekregen om de zaak aan te kaarten. De vp heeft geantwoord en gaf hem niet de gelegenheid om verder op deze kwestie in te gaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May