Bijzondere scholen met handen in het haar
14 Mar 2015, 02:00
foto


De verkoop van sap, water en melk moet de schoolkas van bijzondere scholen versterken. Het Rooms Katholiek Bijzonder Onderwijs (RKBO) is onder andere overgegaan tot deze stap. Uitblijven van de betalingen van de overheid dwingen scholen om eigen initiatieven te nemen om aan geld te komen voor de aanschaf van reguliere schoolbenodigdheden.

De scholen overwegen ook de herintroductie van de ‘maandagcent’ waarbij iedere eerste schooldag van de week een leerkracht rondgaat met de ‘maandagcent doos’. Elk kind geeft wat hij kan missen. De bedoeling is om met de opbrengsten schoonmaakmiddelen, vuilniszakken, onderhoud van het schoolterrein en toiletten te betalen. Deze informatie hebben leerlingen van enkele bijzondere scholen schriftelijk meegekregen van de schoolleiding. “Ik geef die schoolleiders geen ongelijk. Het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov) heeft de ouderbijdrage niet voor ons overgemaakt, waardoor wij de scholen ook niet kunnen ondersteunen,” reageert Ricardo Kenswil, directeur van het RKBO.

Het Minov is al schriftelijk op de hoogte gesteld van de financiële problemen van de bijzondere instellingen. De overheid moet ongeveer SRD 5 miljoen overmaken voor de Federatie Instellingen Bijzonder Onderwijs Suriname (Fibos). De RKBO-directeur -ook voorzitter van het Fibos- vindt het erg dat het zo lang duurt voordat dit luttele bedrag wordt overgemaakt. Ter vergelijking zegt hij dat de Naschoolse Opvang SRD 95 miljoen kost. “We moeten ernaar streven dat er een formule wordt bedacht om deze stagnatie in de toekomst te voorkomen. Het onderwijs is de toekomst van een natie en als dit wordt verwaarloosd, hoe zul je dan vooruitkomen.” Kenswil vindt het erg dat er bijvoorbeeld voor schoolmeubilair naar donoren moet worden gezocht.

Zijn collega bij de stichting onderwijs van de EBGS Mildred Demon, ziet graag dat de financiën spoedig worden gestort. “Alle bijzondere scholen zitten in dezelfde penarie.” Zo erg dat zelfs de nutsvoorzieningen niet kunnen worden betaald. Om kantoorpersoneel te kunnen uitbetalen, moet iedere maand naar financiële middelen worden gezocht, omdat deze medewerkers niet op de betaalrol van de overheid staan. Voor schoolonderhoud bijvoorbeeld waren er met Minov afspraken gemaakt. Die worden echter niet nagekomen. Schoolleiders zijn volgens Demon genoodzaakt om voor de kasversterking het aantal snoeppauzes op te voeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May