Silos: Ik had in 2010 moeten bedanken als OKB-voorzitter
13 Mar 2015, 06:00
foto
Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (Foto: Raoul Lith)


Jennifer van Dijk-Silos, voorzitter van het Onafhankelijk Kiesbureau (OKB), heeft nog steeds enorm veel spijt van dat zij in 2010 haar functie niet heeft neergelegd, toen bleek dat slechts één lid achter haar stond om de verkiezingen niet bindend te verklaren. Er is onder andere in Sipaliwini, tegen de wet in, de A Combinatie in de gelegenheid gesteld om kandidatenlijsten te tekenen, nadat de wettelijke termijn verstreken was.

Silos zei dit donderdag op het mediaseminar van de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS), nadat Nita Ramcharan, lid van het panel, opnieuw de video toonde waar duidelijk gezien is hoe de wet met de voeten wordt getreden. De hoofdredacteur van Starnieuws voerde aan dat het Centraal Hoofdstembureau de uitslag van de verkiezing heeft vastgesteld en het OKB het bindend heeft verklaard. Silos zei dat deze zaak haar tot het graf zal achtervolgen. "Zoveel pijn heb ik hierover in mijn hart. Ik had toen mijn geweten moeten volgen". Silos stelde dat dit niet wegneemt dat ze achter het verslag en de aanbevelingen van het OKB-rapport staat. Nu vijf jaar later, geeft zij toch openheid van zaken, na indringende opmerkingen.

De OKB-voorzitter onderschrijft dat er bijzonder veel fout is gegaan en de wettelijke regelingen niet nageleefd zijn. Silos merkte op dat vaak gezegd wordt dat Suriname de beste verkiezingen van de wereld organiseert, maar dit is absoluut niet het geval. Er zijn veel mankementen in het proces naar de verkiezingen toe. Diverse zaken kloppen helemaal niet, waaronder mankementen met de kiezerslijst. De dag van de verkiezingen kan uniek genoemd worden in de wereld, maar het proces moet worden aangepakt. In de rapporten van het OKB en ook het CHS zijn er diverse aanbevelingen, waar niks mee gedaan wordt. "Iedereen vergeet op 26 mei wat er allemaal fout is gegaan", stelde de ex-voorzitter van het CHS, Lothar Boksteen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May