Journalisten moeten zich verdiepen in verkiezingsproces
12 Mar 2015, 06:00
foto
Mediaseminar over verkiezingsverslaggeving. Aan het woord is Wesley Gibbings van ACM. Naast hem inleider Desi Truideman en Jane Kolf-Bergraaf, SBJS-voorzitter. Rechts Carla Boëtius, dagvoorzitter. (Foto: Raoul Lith)


Het is van belang dat journalisten zich gaan verdiepen in de materie van het verkiezingsproces. Een journalist moet te alle tijden feiten brengen die accuraat zijn”. Dit zei Wesley Gibbings, secretaris generaal van de Associatie van Caribische Mediawerkers (ACM) tijdens een tweedaags seminar. Met presentaties zijn diverse onderwerpen belicht die te maken hebben met de verkiezingen. Het seminar is een initiatief van de Stichting ter Bevordering van de Journalistiek in Suriname (SBJS).

“Het is belangrijk dat journalisten op scherp zijn. Tijdens deze periode worden er vaak cijfers gepresenteerd of worden er dingen gezegd”, stelt Gibbings. Hij merkt op dat juist op zulke momenten zaken goed onderzocht kunnen worden. De ACM-topper geeft aan dat als journalisten zich goed voorbereiden er geen kans mogelijk is dat politici een onderwerp zullen leiden. “Gebruik je gezond verstand, en accepteer geen gifts. Wees onafhankelijk en geef geen voorkeur aan een partij”, benadrukt hij.

Wilfred Leeuwin, voorzitter van de Surinaamse Vereniging van Journalisten (SVJ), beaamt ook dat voorbereiden op de verkiezing het werk vergemakkelijkt. “Ik heb moeite met mensen in het veld die een pen en papier hebben en niets weten. Het is belangrijk dat je jezelf bijschoolt. Als je de verkiezingen wil verslaan, stel dan een map samen waarin het algemeen kiesrecht voorkomt. Je moet ook weten wie de spelers zijn tijdens de verkiezing”, merkt Leeuwin op. Hij roept journalisten op zich over het onderwerp in te lezen.

“Je ziet die dingen en je moet bijna waken dat het niet gaat richting propaganda. Dit moment is juist gekozen om journalisten erop te wijzen, dat als je een moment je focus verliest die samenleving je al veroordeelt”, zegt Jane Kolf-Bergraaf, SBJS voorzitter. Ze geeft aan dat dit de beweegreden is om het belang te benadrukken waarom journalisten verslag doen. De stichting hoopt dat tijdens het tweedaags seminar het niveau van de deelnemers over het verkiezingsproces verbeterd wordt. Vandaag zullen er ook presentaties zijn van het Onafhankelijk Kiesbureau en het Centraal Hoofdstembureau.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May