Uitwisselingsproject meer ouderparticipatie succesvol
12 Mar 2015, 18:50
foto
Afgevaardigden van scholen in Marowijne met de gasten uit Nederland bij uitvoering van het uitwisselingsproject.


Het uitwisselingsproject tussen de La Providentiaschool, de St.Petrus Claverschool en de Theresiaschool te Marowijne, met de Kleine Wereldschool en De Wegwijzer in Nederland, werpt al vruchten af. De scholen hebben besloten nog nauwer te gaan samenwerken. Kortgeleden waren de Nederlandse partners op bezoek en zijn er verschillende workshops gehouden voor wederzijdse kennisoverdracht.

Okanisie Pikien en Edukans zijn de maatschappelijke organisaties in het partnerschap en zij zullen afstemmen over de inhoud, voortgang en het faciliteren van de activiteiten. Alle partners kijken tevreden terug op het bezoek. Berryl Tempo, projectcoördinator van stichting Okanisie Pikien (OP) is blij over de wijze waarop is samengewerkt en met de bereikte resultaten. Volgens Tempo hebben de inhoudelijke stappen van de workshops de bewustwording bij de doelgroepen vergroot.

Mildred Klarenbeek, onderwijsspecialist van Edukans, geeft aan dat ze veel enthousiasme heeft ervaren over de ouderbetrokkenheid op de scholen. “Vooral de bijeenkomsten onderling gaven veel energie en inspiratie. Mensen inspireren elkaar en leren van elkaar. Om de leerprestaties van de kinderen positief te beïnvloeden zijn er per school doelen geformuleerd met de ouders.”

Okanisie Pikien zal de ouders begeleiden en ondersteunen. Daarnaast krijgen de scholen en Oudercommissies van Okanisie Pikien skills en tools aangeboden door trainingen om de doelen te kunnen verwezenlijken. In Nederland gebeurt hetzelfde op de pilotscholen van VCOG in Groningen. Ook daar maken scholen ouderplannen en gaan aan de slag.

Ouderbetrokkenheid is heel belangrijk maar niet altijd gemakkelijk in de praktijk. Van elkaar leren en uitwisselen helpt om het vol te houden en er een succes van te maken. “Het is mooi om te ervaren dat alle betrokkenen: ouders, leerkrachten en schoolleiders, het kind centraal stellen als het gaat om ouderbetrokkenheid”, zegt Klarenbeek. “Dit moet een voorwaarde zijn om een opbrengst gerichte ouderbetrokkenheid op te bouwen.” Okanisie Pikien en RKBO hebben beide goed werk verricht om dit bewustzijn bij te brengen op de scholen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May