Toename jonge dialysepatiënten baart zorgen
11 Mar 2015, 19:30
foto
De dialyseverpleegkundige komt kijken of alles goed loopt.


Dat er steeds meer jongeren in de dialyse schieten, is een uiterst zorgelijke ontwikkeling. Huisartsen zouden hierin een belangrijke rol kunnen spelen door eerder alarm te slaan wanneer zij jonge patiënten met hoge bloeddruk en/of diabetes hebben.

Dit zegt Parmilla Isrie, dialyseverpleegkundige en hoofdverpleegkundige bij Diapura Diakonessenhuis. Zij heeft gemerkt dat de meeste jonge mensen die er dialyseren, hypertensiepatiënten zijn. Ruim 15 dialysepatiënten zijn tussen de 20 en 30 jaar. In de leeftijdscategorie 30-40 jaar zijn er ook ongeveer 20 patiënten. Maar niet alleen het aantal jonge dialysepatiënten neemt toe. Over de gehele linie is namelijk een stijging van het aantal dialyserenden te merken. Isrie vertelt dat zij acht patiënten had toen Diapura Diakonessenhuis zijn deuren - vandaag precies een jaar geleden - opende. “Nu hebben we bijna 60 patiënten. En de verwachting is dat er veel meer zullen bijkomen.”

Medicatietrouw
Medicatietrouw is een heel groot probleem bij zowel hypertensiepatiënten als mensen die aan diabetes lijden. Dat is volgens Isrie één van de belangrijkste oorzaken waarom ze uiteindelijk in de dialyse belanden. “Ze nemen hun medicijnen niet op tijd in, omdat ze er niets van voelen dat ze bloeddrukpatiënt zijn. Dan denken ze: ‘Waarom zou ik mijn medicijnen innemen?’. En dat is het gevaarlijke van hoge bloeddruk: je merkt er niets van, terwijl het ondertussen wel al je bloedvaten en organen beschadigt. Uiteindelijk zijn je nieren zodanig beschadigd dat je moet dialyseren,” zegt Isrie.

Natacha Kruijdenhof (41) geeft dit volmondig toe. Bij haar werd enkele jaren terug nierfalen vastgesteld en zij dialyseert nu twee tot drie keer per week bij Diapura Diakonessenhuis. “Ik had hoge bloeddruk en kreeg wel medicijnen, maar ik wist niet hoe belangrijk het was dat ik mijn medicijnen regelmatig moest innemen. Niemand had me verteld dat het niet op tijd innemen van de medicijnen konden leiden tot beschadiging van mijn nieren. Totdat ik me op een dag zó slecht voelde, dat ik met spoed moest worden opgenomen in het ziekenhuis.”

Ingrijpend
Na diverse onderzoeken kwam de klap: haar nieren waren dermate beschadigd, dat ze moest dialyseren. En tóch wist ze zelfs op het moment dat ze haar eerste dialyse onderging nog niet precies wat het allemaal inhield en op welke ingrijpende wijze dit haar leven zou veranderen. Wat dat betreft, vindt ze dat er nog veel meer voorlichting zou moeten komen voor en over dialysepatiënten.

Toch geeft ze de moed niet op. Integendeel: ze heeft een vaste baan als bouwkundig tekenaar en klimt zo nodig even hard mee met haar collega’s als die een stalen constructie moeten bekijken. Van wie zij die kracht krijgt? “Van de Here. Hij helpt me door alles heen. Meer dan ooit ben ik dankbaar voor alle dingen die ik nog kan doen en meemaken, al hoe klein ze ook lijken. Dat ik elke ochtend weer wakker word en een nieuwe dag mag beginnen. Ik ben hem dankbaar dat ik nog van mijn dochtertje kan genieten. Voor haar moet ik, ondanks alles, doorgaan.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May