Yami werd ontdekt door Port Control Unit
11 Mar 2015, 13:45
foto
De yami was verborgen in tassen in een container.


Op de Nieuwe Haven is ruim 356 kilogram Yami ontdekt in een container. De Port Control Unit (PCU) van de UNODC (United Nations Office on Drugs & Crime) heeft de ontdekking gedaan en in beslag genomen. De afdeling Narcotica van het Korps Politie Suriname is bezig met het verdere onderzoek.
In augustus 2012 heeft Suriname een memorandum of understanding getekend met de UNODC. Dit houdt in dat er op de Nieuwe Haven een Port Control Unit (PCU) is ingesteld voor de opsporing van alle illegale per containerschip aangevoerde of uitgevoerde contrabande. De unit bestaat uit politie, douane en functionarissen van het Bureau Nationale Veiligheid (BNV).

De operationele aansturing vindt plaats vanuit het BNV, terwijl de politionele en justitiële leiding bij het Openbaar Ministerie ligt. Behalve Suriname zijn er in deze regio ook PCU’s in Guyana, Dominicaanse Republiek en Jamaica. Het hoofdkwartier van de UNODC. Vanuit het hoofdkwartier zijn er reeds felicitaties binnengekomen. De Surinaamse PCU heeft op 6 januari van dit jaar een 'alert' doen uitgaan, waardoor in de haven van Guyana een grote hoeveelheid cocaïne kon worden onderschept.

Een voorbeeld
“Het gaat steeds beter met de unit en de motivatie zit er na deze vangst goed in. Onze mensen worden regelmatig getraind. Deze unit is het sprekend voorbeeld van een inter agency cooperation, samenwerking tussen verschillende eenheden. Deze vorm van samenwerking is reeds in oktober 2013 geprezen door de United Nations Executive Directirate on Terrorism, die ons land toen bezocht in het kader van hun jaarlijkse fact finding missies", zegt Mark Karg, Nationaal Coördinator Terrorisme Preventie, Openbare orde & Veiligheid van het BNV, aan Starnieuws.

“In tegenstelling van wat in de media door sommige politici wordt beweerd, vertoont ons land een stijgende- en geen dalende trend op het internationale niveau van opsoring en samenwerking", stelt Karg.
De vorige maand waren instructeurs van de UNODC hier om de nieuwste technieken aan de unit bij te brengen. Waarnemend procureur-generaal Roy Baidjnath Pandy is voorzitter van de Steering Committee welke de PCU controleert. Bij de unit wordt gewerkt vanuit een geavanceerd software programma welke direct signalerend en detecterend resultaat geeft. Ook heeft de Surinaamse PCU toegang tot het Asycuda World Systeem.
“Als de internationale georganiseerde misdaad 'moderniseert', dan kunnen wij niet achterblijven", meent Karg.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May