Kinderen leren ondernemen op beurs Global Money Week
11 Mar 2015, 01:00
foto
Kinderen bezig met een geldspel. (Foto: René Gompers)


De kinderen laten zich niet van de wijs brengen en verdedigen met succes de stelling ‘kinderen kunnen ook ondernemers zijn.’ Een man uit het publiek haalde aan dat het bij wet niet mogelijk is omdat kinderarbeid verboden is. “Ondernemen betekent niet dat het het werk van het kind is”, bracht David er tegenin. “In dit geval gaan we niet iets doen dat we helemaal niet willen. Het is een actie van het kind om het te maken. Zolang het kind het met plezier doet en het schoolwerk niet eronder lijdt, kan ik het geen kinderarbeid noemen. Het is gewoon een kleine onderneming.” Bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken is op maandagavond de Global Money Week met een bewogen ‘discussiespel’ officieel van start gegaan.

De Global Money Week is een wereldwijde campagne van Child Youth & Finance International om jongeren tussen 6 en 18 jaar te onderwijzen over geld en geldzaken. De campagne wordt in Suriname gevoerd door de Centrale Bank van Suriname (CBvS) in samenwerking met stichting Projekten. Naast de banken doen dit jaar een aantal ngo's mee en verzekeringsmaatschappijen. Er wordt dit jaar extra aandacht besteed aan verzekeringen en pensioenen.

Toepassen kennis
Ingeborg Geduld-Nijman, directeur van CBvS, benadrukt dat op de beurs de kinderen niet alleen geleerd worden over de gemakken en ongemakken van geld. Ze leren ook hoe de opgedane kennis toe te passen. “Het zou mooi zijn als financiële educatie een vast onderdeel wordt van het curriculum op school”, merkt Geduld op. “We bereiden tenslotte onze kinderen voor op een zelfstandig en succesvol leven als volwassenen. Verstandig omgaan met geld is een belangrijke basis daarvoor.”

Het gedrag en de inzet van volwassenen is belangrijk bij het financieel vormen van de kinderen, voegt Humphrey Schurman, de nieuwe voorzitter van stichting Projekten, aan toe. “De boodschap die wij geven moet duidelijk en voorbeeldige zijn als we de kinderen daadwerkelijk tot goede toekomstige burgers willen maken.” Schurman pleit voor een hechtere samenwerking tussen de stichting en de financiële instellingen. “Gebruik ons om uw doelen te realiseren. Een volk dat niet spaarzaam is, is gedoemd te stranden.”

Tijdens het ‘discussiespel’ zijn er stellingen over sparen, verzekeren en ondernemen besproken. De kinderen gaven uiteenlopende meningen over de onderwerpen. De een ziet bijvoorbeeld het nut van een verzekering niet in omdat het “een investering is waarvan je niet weet wat er met je geld gebeurd.” Nancy Harnandan, coördinator van de beurs, deelt mee dat deze activiteit niet alleen voor kinderen bestemd is. “Wij verwachten 6000 kinderen tijdens de schooluren. In de middag kunnen ze met ouders participeren en voor andere belangstellenden zijn er enkele seminars en workshops gepland”, geeft ze aan. Op het evenement wordt van alles en nog wat dat met geld te maken heeft onderwezen en tentoongesteld. De beurs duurt tot en met 14 maart.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May