Monorath pleit voor directe behandeling wet Auteursrecht
10 Mar 2015, 01:00
foto
Assembleelid Harish Monorath


Assembleelid Harish Monorath vindt dat de wijziging van de wet Auteursrecht vandaag behandeld en aangenomen kan worden. Hij vindt het geen goede zaak dat de oppositie, die ook initiatiefnemer is van de wetswijziging, maandag ineens kwam met inmenging bij zaken die bij de rechter zijn. "Straks zijn alle media op de veiling beland, zonder dat er iets hiertegen wordt gedaan", stelt Monorath tegenover Starnieuws. Hij is ook een van de initiatiefnemers van de wetswijziging.

De oppositionele partijen stellen dat ze niet tegen de wetswijziging zijn, maar ze vinden dat er geen fouten gemaakt moeten worden. Zij vinden dat het Hof van Justitie of het Openbaar Ministerie gehoord zou moeten worden. Assembleevoorzitter Jennifer Geerlings-Simons heeft de behandeling van de ontwerpwet weer geplaatst op de agenda van de huishoudelijke vergadering vandaag. Monorath haalt aan dat door de schuld van de vorige regering de Stichting Auteursrechten Suriname (Sasur) oneigenlijke bevoegdheden heeft gekregen. In plaats van meewerken aan een structurele oplossing, worden er nu ineens argumenten op tafel gelegd, die eerder er niet waren.

Monorath benadrukt dat De Nationale Assemblee er is om wetten te maken. Op dit moment wordt de maatschappij ontwricht door het optreden van Sasur. De minister van Justitie en Politie heeft de beschikking van Sasur om op te treden als bemiddelingsbureau voor muziekauteursrechten tot twee keer toe ingetrokken, maar werd steeds in het ongelijk gesteld door de rechter. Daarom is de wetswijziging nodig. Binnen De Nationale Assemblee is er ook veel tijd besteed aan deze kwestie. De wet moet volgens Monorath nu worden gewijzigd, aangezien het parlement in zijn nieuwe samenstelling pas in oktober kan beginnen met het werk. "Dan is er geen radio- of tv-station meer over", voert Monorath aan.

Het assembleelid vindt dat het hier niet om een wijziging gaat die in de grondwet staat, maar om een wetswijziging. Dit is volgens hem niet vergelijkbaar met de Amnestiewet, waar grondwetsartikelen ook aan de orde waren. "Er moeten wetten gemaakt worden waaraan een maatschappelijke behoefte is. Dit is duidelijk het geval bij deze wetswijziging", zegt Monorath. Hij verwacht dat er genoeg leden opgetrommeld kunnen worden om de wijziging door te voeren.
Advertenties

Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May