Venezuela installeert vinger scanners in supermarkten
09 Mar 2015, 14:00
foto
De lege rekken in Venezuela zijn sinds januari een wereldwijde twitter trendsetter.


Als onderdeel van voedselrantsoenering zal Venezuela landelijk ongeveer 20.000 vingerscans plaatsen in supermarkten. President Nicolas Maduro zegt dat het systeem het hamsteren en paniekaankopen moet terugdringen.

Lange wachtrijen bij supermarkten zijn sinds vorig jaar het beeld in Venezuela dat kampt met een enorm tekort aan basisgoederen. Maduro vindt dat de tekorten te wijten zijn aan manipulatie van de voedselvoorziening en prijzen.

Volgens Maduro hebben zeven grote retailers ingestemd met de installatie van scanners in de winkels. In augustus vorig jaar had de overheid plannen om verplichte biometrische kaarten te introduceren, nadat een vrijwillige kaartsysteem eerder dat jaar was mislukt.

Vorige maand zijn eigenaars van verschillende supermarktketens en drogisterijen gearresteerd voor naar verluidt het kunstmatig creëren van lange wachtrijen door onvoldoende kassa’s te openen. Maduro heeft ook Colombiaanse voedselsmokkelaars ervan beschuldigd van het opkopen van gesubsidieerde goederen in de door de staat geleide supermarkten langs de grens. Critici beweren dat de scanners weinig verschil zullen maken aangezien het staatsbeleid van prijscontrole de grensoverschrijdende smokkel alleen maar stimuleert.


De Zuid-Amerikaanse ministers van Buitenlandse Zaken hebben vorige week aangegeven dat de regio Venezuela zou helpen met het aanpakken van de tekorten. Het ontbreken van belangrijke voedingsmiddelen en medicijnen heeft bijgedragen tot ontevredenheid en frequente grote, vaak gewelddadige demonstraties tegen de regering.

De economische crisis is verder verergerd door de dalende olieprijzen. De export van ruwe olie zijn goed voor 95% van de inkomsten van het land. De kelderende valutakoersen in het land en de dalende olieprijs met bijna de helft sinds november heeft het aanbod van dollars in Caracas verminderd. Het direct gevolg daarvan is dat er minder geld is om voedsel te importeren.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May