SPA: Samenleving verliest menselijk gezicht
08 Mar 2015, 20:30
foto


Het thema van de organisatie van de Verenigde naties (VN) moet in het teken gezien worden van de significante rol van vrouwen in de vermenselijking van samenlevingen. Vrouwen geven de samenleving een menselijk gezicht door met name hun sterke participatie en vertegenwoordiging in de kernsectoren van het maatschappelijk leven die het fundament van de samenleving uitmaken en de basis vormen voor economische groei, voorspoed en sociale welzijn. Dit zegt de Surinaamse Partij van de Arbeid (SPA) in een verklaring.

De kracht van vrouwen manifesteert zich in alle facetten van het maatschappelijk leven. Vrouwen zijn de spil van de economie. Afgezien van het feit dat zij de helft van onze bevolking uitmaken, zijn vrouwen niet alleen de grootste consumenten, maar ook trendsetters als het gaat om veranderingen en vernieuwingen op sociaal en cultureel gebied. Helaas, wordt de kracht van vrouwen onvoldoende in de politiek onderkend en gewaardeerd en vertaald in beleidsacties die haar politieke en economische versterking voorop stellen. De negatieve beeldvorming in de samenleving maakt belemmert haar volwaardige participatie in politieke- en economische machtsstructuren. Er is geen sprake is van gelijkwaardigheid van mannen en vrouwen waar belangrijke besluiten worden genomen. Dit heeft tot gevolg dat er van overheidswege onvoldoende beleid wordt ontwikkeld dat voorziet in die wettelijke regelingen en maatregelen die de positie van de vrouw moeten versterken en haar participatie in de politiek.

Situatie ernstig verslechterd
Het Suriname van dit moment verliest zijn menselijk gezicht door de huidige regering. Het individualisme is sterk toegenomen. De sociaal economische situatie van vrouwen is de afgelopen vijf jaar sterk verslechterd, vanwege de ongelijke verdeling van de opbrengsten van onze natuurlijke rijkdommen, politieke inhaligheid en grenzeloze hebzucht, oneerlijkheid van de huidige machthebbers, norm- en waardevervaging, de steeds voortdurende devaluatie van de Surinaamse munt, de sterke stijging van prijzen van levensonderhoud met gevolg de daling van de koopkracht. Corruptie, vriendjespolitiek, onbehoorlijk, slecht openbaar bestuur scheppen een onveilig en angstig gevoel bij burgers en hebben hun impact op het sociaal en economisch leven. Er gaat geen vertrouwen uit van de huidige machthebbers, ze zijn voorbeeldfiguren voor onze jongeren, hun handelswijze is slecht gericht op het ‘eigen-gewin’. Deze ontwikkelingen maken de Surinaamse vrouw armer en houden haar vooruitgaan op.

Vrouwen hebben nu minder te besteden dan vijf jaar geleden en zijn 20 tot 30% armer geworden. De werkloosheid onder vrouwen is toegenomen alsook hun kansen op goede huisvesting, betaalbare gezondheidszorg, werk en een leefbaar inkomen. Vrouwen aan de onderkant van de samenleving worden aan hun lot overgelaten en krijgen weinig kansen en mogelijkheden om hun talenten te ontwikkelen en zich in te zetten voor de ontwikkeling van ons land. Suriname heeft op dit moment het hoogste percentage tiener zwangerschappen van het Caribisch gebied. De criminaliteit en het geweld zijn schrikbarend toegenomen. De maatschappelijke situatie is zorgwekkend en de vraagstukken stapelen zich op. De verkiezingen van 25 mei zullen een keerpunt zijn voor Suriname. De SPA vrouwen ondersteunen krachtig de acties voor meer vrouwen in de politiek op verkiesbare plekken en politieke macht- en besluitvormingsstructuren. De SPA vrouwen roept op 8 maart alle Surinaamse vrouwen zichzelf en elkaar te versterken door de juiste stemkeuze te maken op 25 mei 2015. In de visie van de SPA wordt slechts door solidariteit, rechtvaardigheid en rationeel denken en handelen de vrouwenstrijd, die een politieke strijd is uiteindelijk gewonnen.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May