Wereldwijd aandacht voor gendergelijkheid in de media
08 Mar 2015, 08:00
foto


Wereldwijd wordt de aandacht gevraagd voor gendergelijkheid in de media. Het Global Media Monitoringsproject (GMMP) voor 2015 wordt in het kader van de Internationale dag van de Vrouw, gelanceerd door de Unesco en de Global Alliance voor Media en Gender (Gamag). Het thema is 'JA WE MOETEN! GENDERGELIJKHEID IN DE MEDIA TEGEN 2030'.

Met deze lancering van GMMP, wordt ook het programma van de Unesco en Gamag geïntroduceerd, waarin gendergelijkheid in de media centraal staat. Er zullen actiegerichte oplossingen worden ondernomen, waarbij aan mediahuizen wordt gevraagd om het Unesco initiatief te ondersteunen.
De Unesco heeft voor dit project gebruik gemaakt van de resultaten van de afgelopen GMMP’s, welke door de World Association for Christian Communication (WACC) vanaf 1995 werd geïnitieerd en om de vijf jaar wordt gehouden. In de laatste resultaten van 2010, bedroeg de gemiddelde vertegenwoordiging van vrouwen in de media wereldwijd 24%. In 2005 was dat 21%. Hoewel het Caribisch gebied in 2010 een gemiddelde vooruitgang van 9% heeft geboekt ten opzichte van 2005, is er nog een lange weg te gaan voor het bereiken van de gendergelijkheid.

Gelet op de wereldwijde ontwikkelingen, bestaat het vermoeden, dat de vertegenwoordiging van vrouwen bij de GMMP voor dit jaar 30% of meer zal bedragen. Momenteel worden de voorbereidingen getroffen om dit mediaonderzoek wederom uit te voeren. De precieze datum van het onderzoek in 2015 is geheim. Zodra de resultaten volledig zijn verwerkt, zullen zij als de voorgaande jaren aan de media, beleidsmakers en anderen worden gepresenteerd.
Suriname zal voor de 3e keer meedoen aan dit wereldwijd onderzoek, deelt Sandra Clenem, nationaal coördinator Suriname mee.

Meer informatie kunt u vinden op whomakesthenews.org.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May