Suriname heeft paaldansschool
08 Mar 2015, 10:00
foto
Twee leerlingen van de paaldansschool 'Femme Vitaal' zijn bezig met hun oefeningen. (Foto: Renë Gompers)


Bij paaldansen denken we eerder aan nachtclubs en vrouwen die voor geld dansen en niet aan sport en fitness. Femme Vitaal is de enige paaldansschool in Suriname. Fitness en het ‘empoweren’ van vrouwen staan centraal bij deze organisatie. Mannen worden geweerd tijdens de lessen zodat de vrouwen helemaal zichzelf kunnen zijn. Starnieuws mocht bij wijze van uitzondering een kijkje nemen bij de beoefening van de paalfitness en het paaldansen.

“Iedereen kan in een club aan een paal zijn billen schudden in hun nakie,” merkt Charlene ‘Moeki’ Lieuw On, oprichter van Femme Vitaal op. “Maar werken met de paal zodat het er elegant, vrouwelijk en ‘powerful’ uitziet, kost heel veel moeite. Ik snap dat heel veel mensen denken dat het makkelijk is. Paaldansen is niet wat een stripper per sé kan doen. Wij leggen hier de nadruk op fitness.” Bij paalfitness wordt puur de techniek aangeleerd, geeft Lieuw-On aan. “Bij paaldansen gaat het om het sierlijk, elegant en vloeiend uitvoeren van de technieken. De spieren van de armen, schouders, rug, buik, benen en hals worden getraind. Het is heel intensief, heel veel mensen onderschatten dat.”

Rona en Daphinia zitten al wat langer op de school. Zij maken zich niet zo druk over het negatief beeld van paaldanseressen. “Het is nu een topsport. Anders zou ik niet meedoen. Ik wordt er fitter en sterker van,” deelt Rona mee. Daphinia heeft graag dat mensen zich meer gaan verdiepen in paaldansen. “Er is nog zoveel taboe hierover in het land,” merkt zij op. “Mensen werken alleen met wat ze in de clubs en in films zien.” Daphinia draagt zelf bij aan het bewuster maken van de samenleving door filmpjes op het internet te ‘posten’. De oefeningen zijn heel intens. Voor en na elke sessie wordt er een paar minuten ‘gestretcht’.

De dames zijn schaars gekleed. “Hoe meer kleren ik draag hoe gevaarlijker het wordt. Hoe meer huid hoe beter de ‘grip’ op de paal,” legt Lieuw-On uit. “Het is een sexy sport. Maar het maakt niet uit welke sport een vrouw beoefent, er gaat wel altijd iemand zijn die het sexy vindt. Een vrouw moet niet onderdrukt worden in haar sensualiteit, maar ze moet er ook niet mee te koop lopen.” Mannen worden geweerd uit de klas. Dit om ‘gluren’ en andere taferelen te voorkomen. Maar ook om de vrouwen zich comfortabel te laten voelen. Vooral bij de eerste lessen wanneer er nog heel wat fout kan gaan. De school helpt ook dat de vrouwen zich beter gaan voelen in hun lijf. “Vrouwen willen zich altijd mooi voelen. Hier kunnen we onszelf zijn. We voelen ons ‘hot’. En voor een paar uren vergeet je de alledaagse beslommeringen.”

Femme Vitaal gaat dit jaar beginnen met lessen voor mannen en koppels. “Paalfitness en paaldansen voor mannen is in de rest van de wereld geen taboe meer. Het is niet alleen voor de gay mannen. Vaak zijn het dansers die iets nieuws willen uitproberen. De klassen blijven vooralsnog gescheiden. Ook kinderen zullen de mogelijkheid krijgen om te leren werken met de paal.” De oudste leerling op de school is 63 jaar geweest en de jongste 13. Het is voor iedereen bestemd. “Je hoeft niet per sé slank te zijn om mee te doen,” zegt Lieuw-On. Wereldwijd gaan er stemmen op om paalfitness en paaldansen op te nemen in de Olympische Spelen. Lieuw-On staat daar helemaal achter. “Dat zal voor de echte erkenning zijn van deze sport. Dit is niets anders dan verticaal turnen.”

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May