Chinese gemeenschap trakteert op acrobatenshow
23 Feb 2015, 03:00
foto
Chinese acrobaten laten sterke staaltjes zien. (Foto: René Gompers)


Het publiek houdt de adem in. De acrobaat gaat nog eens proberen de bloemen in de pot te krijgen. Zij balanceert op een geïmproviseerde wip, op haar hoofd de bloempot. Het lukt! Applaus en gejuich. Het publiek is goed opgekomen naar de gratis show van de Chongqing Acrobatics Arts Troupe uit China. Het optreden is een gift van de Chinese gemeenschap aan de Surinaamse samenleving.

“Hiermee tonen we onze dankbaarheid”, zegt Allan Cheng Kwok Shung, voorzitter van Suriname Chinese United Association (SCUA). “Dit is een bijzonder jaar. Alle veertien Chinese verenigingen zijn voor het eerst bij elkaar gekomen om nieuwjaarsdag te vieren. De dag is ook uitgeroepen tot een nationale vrije dag. Alle Chinezen zijn blij. En dat delen wij met de rest van Suriname. Dit is ons cadeau.”

Stanley Sidoel, directeur van Cultuur, is net als velen onder de indruk van de acrobaten. “We krijgen een beetje meer te zien van de Chinese cultuur. Niet dat de Chinese gemeenschap gesloten is, ze is integendeel heel erg geïntegreerd. Niet alleen in de economische activiteiten, maar ook maatschappelijk. Wij op het directoraat merken ook hun belangstelling voor de andere culturen. De laatste jaren treden ze vaker naar buiten. Het is een hele rijke cultuur.”

De Chongqing Acrobatics Arts Troupe heeft een eerder opgetreden in Thalia voor genodigden. Op de Chinese nieuwjaarsdag, die gevierd werd bij de Kamer van Koophandel & Fabrieken, heeft de groep wat staaltjes laten zien. De lenigheid, kracht, technieken en snelheid van de Chinese acrobaten bracht velen op het puntje van hun stoel. Het publiek heeft bij enkele optredens geparticipeerd. De participanten kregen allemaal een aandenken van de acrobaten mee.

René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May