Staatsexamens nog steeds nuttig
23 Feb 2015, 08:00
foto


Elk jaar weer kunnen personen die niet op de dagschool ingeschreven staan maar toch het mulo, havo, vwo of Natin diploma willen behalen het Staatsexamen doen. Ook voor de toelating tot het vwo, havo en Natin is toetsing mogelijk. Het Examenbureau van het Ministerie van Onderwijs en Volksontwikkeling (Minov), biedt geïnteresseerden ook dit jaar de gelegenheid om hieraan deel te nemen.

Vorig schooljaar hebben 130 kandidaten deelgenomen aan het examen havo, waarvan 13 zijn geslaagd. “Ook al was een kandidaat geholpen dan nog heeft het Staatsexamen zijn nut bewezen. Deze personen gaan voor verbetering van hun toekomstperspectieven”, zegt Joyce Zijler, waarnemend hoofd van het Examenbureau aan Starnieuws.

Veelal wordt gezegd dat dit examen moeilijker is dan dat van de dagschool. Personen die niet op een dagopleiding zitten en deel willen nemen aan het staatsexamen moeten begeleiding zoeken, omdat hetzelfde werk wordt gemaakt en ook nog simultaan. Het verschil is dat de cijfers van staatsexamenkandidaten drie jaren geldig zijn. Deze personen hebben dus drie jaar de tijd om alle zeven vakken te halen. “Dit is een tegemoetkoming aan personen die een tweede kans nemen om alsnog aan het diploma te komen”, zegt Zijler.

Succesverhaal
Ze heeft een succesverhaal uit 2011/2012. Een kandidaat schreef zich in voor het staatsexamen mulo. Die vrouw slaagde in één keer en het jaar daarop kwam zij zich inschrijven voor het havo examen. Ook het havo examen werd na herkansing succesvol afgerond. Om achter de motivatie van deze kandidaat te komen besloot Zijler deze vrouw te spreken.

De moeder van een kind was een voortijdige schoolverlater maar wilde betere toekomstperspectieven en heeft met studiebegeleiding toch de diploma’s behaald en zich daarna op de universiteit ingeschreven. De burgerij moet volgens Zijler begrijpen dat er kansen zijn zolang kandidaten zich goed voorbereiden op het Staatsexamen. “Als een dropout met een kind het kan, waarom kunnen anderen het niet?”


Tot en met 31 maart 2015 kunnen aanmeldingsformulieren worden afgehaald bij het Examenbureau.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May