Kleumende VS nog niet af van extreem winterweer
22 Feb 2015, 11:00
foto
De extreme kou doet ook de machtige Niagara watervallen verstommen. (Beeld: Reuters)


Het barre winterweer blijft de Verenigde Staten teisteren. Na het Zuid en Midden-Westen van het land, heeft ook de Oostkust het zwaar te verduren. Er hangt meer sneeuwstorm weer boven Boston die al kampt met diepvries temperaturen.

Het stormsysteem maakt een boog en volgt een pad van het zuidelijke Missouri naar Maine. Er geldt een winterstormwaarschuwing voor de zuidelijke delen van Indiana, Ohio, West Virgina en West Pennsylvania. Voor Kentucky en Tennessee waarschuwt de Amerikaanse National Weather Service (NWS) voor mogelijke overstromingen als de regen valt op de bevroren grond.

Washington en Baltimore ontvingen een gestadige sneeuw hoeveelheid, terwijl het winterweer zich verder uitbreidt naar de oostkust van New York en Boston. Sneeuw en ijzel gevolgd door een andere explosie van ijzingwekkende kou zijn de voorspellingen voor zondagavond laat.

Boston heeft voor deze winter al meer dan zijn normale portie sneeuw gehad. Het gebied heeft 251 centimeter sneeuw gemeten. “Boston heeft heel zware sneeuw gehad deze winter en het lijkt erop alsof hij nog meer zal krijgen,” zegt Bob Oravec, meteoroloog bij de NWS. De sneeuwval van de stad is ongeveer 173 centimeter boven het gemiddelde jaarlijkse totaal van 79 centimeter.

Een andere explosie van de poolluchtstroom zal het stormweer volgen. Voor maandag zullen die weersomstandigheden goed zijn voor temperaturen onder het vriespunt voor de miljoenen bewoners langs de oostkust. De ijzige omstandigheden hebben geleid tot tal van verkeersongevallen in minstens een dozijn staten.

Het extreme winterweer van kou en sneeuw heeft sinds een week al veertien doden geëist in Tennessee. In Kentucky zijn in de afgelopen week tien mensen overleden aan weergerelateerde ongevallen. In Pennsylvania zijn minstens twee mensen doodgevroren. Brooklyn meet historische temperaturen van - 15,6 °C. In Washington is een 119 jaar oude record verbroken met temperaturen van -15 °C.

Het door en door koude weer brengt ook mooie beelden met zich mee. In New York is het koud genoeg, -22°C, om de brullende Niagara watervallen gedeeltelijk te verstommen. Delen van de watervallen aan de Canadese grens zijn bevroren. Trapsgewijs zijn ijspegels naar beneden vanaf de randen van de watervallen te aanschouwen. Gletsjer-achtige terpen ‘staan op’ uit hun dompelbaden in de vallen. Veel mensen trotseren de ijzige kou om de bevroren natuurpracht te bezoeken.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May