Eerste openbare zitting Zorgraad aftastend
22 Feb 2015, 02:00
foto
De Zorgraad in eerste openbare zitting bijéén.


De kosten die de regering maakt voor de basiszorg voor de speciale groepen, heeft vicepresident Robert Ameerali zaterdag gepresenteerd tijdens de eerste zitting van de Zorgraad. Hij heeft ook aangegeven wat het land uitgeeft aan de gezondheidszorg en wat de inkomsten uit deze sector zijn.

De overheid betaalt de kosten voor de basiszorg voor jongeren van 0 tot en met 16 jaar, burgers vanaf 60 jaar en sociaal zwakkeren. Deze drie doelgroepen krijgen dus gratis een basiszorgverzekeringspas. De Zorgraad is het adviesorgaan van de regering dat toezicht houdt op de uitvoering van de Wet Nationale Basiszorgverzekering.

In een presentatie heeft de Zorgraad meer informatie gegeven over zijn taken en bevoegdheden. Voorzitter van de Zorgraad, Anjanie Ganput, zegt dat met de invoering van deze wet op 9 oktober 2014 het geheel veel transparanter wordt. Bij de invoering van de wet is ook het Uitvoeringsorgaan Basiszorg ingesteld. Dit orgaan ondersteunt de raad en zorgt voor registratie en controle, verzamelt en analyseert data, behartigt de belangen van de consumenten en geeft voorlichting over de wet.

De Zorgraad zelf moet toezicht houden op de wet en deze handhaven. Voorts moet hij de regering adviseren over onder andere de actualisering van de basiszorgverzekering en de premie, het vaststellen van winstmarges, minimum en maximum tarieven en financiële transparantie. Ganput zegt dat er vanaf nu meer gesprekken komen met ziekenhuizen, verzekeringsmaatschappijen en andere betrokkenen binnen de gezondheidszorg. “De Zorgraad is vooral geïnteresseerd in de jaarverslagen, welk medisch apparatuur noodzakelijk aangeschaft moet worden en welke behandelingen te duur zijn voor de gemiddelde patiënt.” Ze stelt dat er wordt gekeken naar welke voorzieningen er kunnen worden getroffen voor de scholieren en studenten tussen 17 en 25 jaar.

De eerste openbare zitting van de Zorgraad is bijgewoond door de ministers van de onderraad Sociaal Zekerheidsstelsel, de directeuren van Volksgezondheid en het BOG en andere actoren binnen de gezondheidssector. De volgende zitting is in september. Wettelijk moet de Zorgraad twee keer per jaar een openbare zitting houden.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May