Monetaire autoriteit hamert op goed investeringsklimaat
22 Feb 2015, 08:00
foto
Centrale bankpresident Gillmore Hoefdraad. (Foto: René Gompers)


Eén van de verplichtingen van economische beleidsmakers is om de economische stabiliteit te handhaven door een combinatie van matig fiscaal en monetair beleid. “We zijn voorzichtig geweest om de schulden niet op te hopen in een mate die onze economische vooruitzichten in gevaar kan brengen en onze economische onafhankelijkheid kan verpanden,” zei Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname. Hij sprak tijdens de opening van het Suriname Kaloti Mint House vrijdag.

Hij stelde dat “onze inzet” voor economische stabiliteit heeft geresulteerd in een stabiel vooruitzicht voor investeerders. Volgens de monetaire autoriteit is de aanwezigheid van de Kaloti goudraffinaderij het bewijs dat een stabiel economische klimaat aantrekkelijk is voor buitenlandse investeerders. “Wij blijven ons inzetten voor het verstrekken van het meest concurrerende ondernemingsklimaat dat wordt ondersteund door ons beleidsinzet voor stabiliteit en groei.”

Hoefdraad is ervan overtuigd dat de nieuwe goudraffinaderij het spectrum van de industriële basis in Suriname zal verhogen. Er wordt een aantal veiligheidsaspecten toegevoegd tegen industriële risico’s dat geconcentreerd is bij een paar bedrijven en enkele sectoren. Suriname heeft volgens de bankpresident genoeg geleden van de schokken die de grondstoffensector met zich meebrengt. De goudraffinaderij ziet hij als een extra bescherming van de stabiliteit tegen dergelijke calamiteiten. “Als economische beleidsmakers, zijn wij toegewijd aan het behoud en de verbetering van het investeringsklimaat in Suriname.”

Het Suriname Kaloti Mint House is twee jaar na start van de bouw geopend. De raffinaderij wil jaarlijks zo’n 60 ton goud zuiveren. De jaarlijkse goudproductie van Suriname ligt nu op ongeveer 40 ton. Met de raffinaderij wordt er meerwaarde toegevoegd aan het goud, wat een hogere prijs oplevert. Het is de eerste goudraffinaderij in haar soort in Latijns-Amerika en het Caribisch Gebied. Het hoofdkantoor van Kaloti is gevestigd in Dubai.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May