Teelt van rasschapen neemt toe in Nickerie
22 Feb 2015, 19:00
foto
Marie Fleurkens legt een veehouder te Sidoredjo Nickerie uit hoe hij rasschapen moet kweken.


De belangstelling voor de teelt van kleine herkauwers in het bijzonder schapen, neemt toe. Sinds vorig jaar mei is het ministerie van Landbouw, Veeteelt en Visserij (LVV) bezig de kudde in het district Nickerie te vernieuwen.

Intussen zijn er al tachtig schapen van het Black Belly ras verkocht aan Nickeriaanse veehouders. De rasdieren komen van het vermeerderingsbedrijf van LVV op Tibiti. Marie Fleurkens, veeteelt deskundige van het ministerie, zegt dat de behoefte aan goede rasschapen in het district heel groot is. “Al zouden er nog 300 dieren beschikbaar worden gesteld, dan nog zou de vraag niet gedekt zijn.” Hij stelt dat er met particuliere kwekers zal worden gepraat over het fokken van goede rassen in het district zelf. “Op die manier kan ter plaatse in de behoefte worden voorzien.”

In het afgelopen jaar heeft LVV diverse sessies gehouden voor de kleine veehouders. Hen zijn de basiszaken van een goede teelt bijgebracht. Het district kampt met een tekort aan rasdieren om en kwalitatief goede kudde in stand te houden. LVV-minister Soeresh Algoe heeft eerder aangegeven dat Nickerie genoeg potentie heeft voor het houden van kleine herkauwers. Het betekent volgens hem weer een stap richting diversificatie van de agrarische sector. Leden van de coöperatie Sidoredjo in het rijstdistrict hebben vrijdag een partij schapen gehad.
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May
Friday 03 May