Fiscalist Shyamnarain: Mint house biedt mogelijkheden
21 Feb 2015, 10:00
foto
Roy Shyamnarain. (Foto: René Gompers)


Fiscalist Roy Shyamnarain is onder de indruk van het Suriname Kaloti Mint House. “Het is een heel belangrijke stap in de ontwikkeling van onze goudindustrie. Het behelst meer dan het verfijnen en de waarde toevoegen aan ons goud.” Met de goudraffinaderij is er nieuwe kennis en technologie binnengehaald die schaars is in het Caribisch Gebied en Zuid-Amerika. Met de goudraffinaderij is het land in een bijzondere positie gekomen en zijn nieuwe economische mogelijkheden ontstaan, zegt Shyamnarain.

Het goud dat nu het land verlaat is half ruw en wordt elders geijkt en gezuiverd. Dat kan nu allemaal hier gedaan worden, het goud stijgt in waarde en wordt er meer verdiend aan hetzelfde volume goud, deelden de verschillende sprekers bij de opening van het bedrijf mee. Suriname is in een zeer goede positie gemanoeuvreerd, stelt Shyamnarain. “Ze zijn niet in Guyana gaan zitten, niet in Brazilië, niet in Frans-Guyana en niet in Venezuela. Maar het is mogelijk dat die landen, en de landen in het Caribisch Gebied hun goud naar hier brengen om te verwerken en verder te exporteren. Voor de overheid betekent dit extra verdiensten genereren.” De toename van de goud export zal ervoor zorgen dat de waarde van de SRD stabieler wordt. “Hoe meer we exporteren, hoe meer we verdienen hoe groter onze deviezenreserve, hoe beter we onze munt kunnen verdedigen wanneer het onder vuur komt. Het probleem van de waardevermindering op dit moment is juist omdat de deviezenreserve afneemt. ”

Shyamnarain geeft aan dat met het mint house expertise wordt verworven op een gebied dat er nog niet was. Er is genoeg kennis en kunde over het halen van het goud uit de grond geeft de fiscalist aan. “Het bedrijf is weliswaar een ‘partnership’ tussen de overheid en een buitenlands bedrijf maar het zijn Surinamers die hier werken. Het zijn onze technici die in Dubai de kennis hebben opgedaan. Dit is een groot voordeel voor ons. Aangezien dit het eerste mint house in de regio is, hebben we een voorsprong dat we moeten uitbouwen.”

Bij de opening vrijdag is aangeven dat in een later stadium er ‘bullion'-goud zal worden geproduceerd. Hierbij zal het gezuiverd goud naast staven verwerkt worden tot munten en andere kleinere vormen. Deze worden vooral gebruikt voor investeringsdoeleinden. “Precies zoals je je spaargeld omzet in dollars kun je het spaargeld omzetten in staafjes goud. Je kunt in plaats van met een stapel dollars te lopen gewoon met ‘bullion’ volstaan. De mogelijkheden en de flexibiliteit van het goud wordt anders. De mogelijkheden om je zuur verdiende geld te investeren nemen toe.” Shyamnarain haalt aan dat er meer gegadigden waren voor het opzetten van een goudraffinaderij. “Ik weet niet waarom de overheid voor Kaloti gekozen heeft, maar ik hoop dat we zoveel goud vinden en dat dit bedrijf te klein wordt. Nog een speler gaat voor concurrentie zorgen en dat maakt de prijs alleen maar beter.”


René Gompers
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May