Paul Somohardjo wil geen nummer zijn
21 Feb 2015, 02:00
foto
PL-voorzitter Paul Somohardjo spreekt aanwezigen in Den Haag toe. (Foto: Roy Khemradj)


De partijcombinatie V7 zal pas na de verkiezingsuitslag de kandidaten voor de functie van president en vicepresident bekendmaken. Dit zegt PL-leider Paul Somohardjo in een interview dat ik met hem had tijdens een bijeenkomst vrijdagavond in Den Haag, waar hij sprak op uitnodiging van de stichting Javanen in diaspora in Nederland. "De afspraak is dat de partij die de meeste stemmen binnenhaalt - dus niet het aantal zetels - kandidaten mag voordragen". Somohardjo is er zeker van dat hij na de VHP als sterkste uit de bus zal komen en dat PL de vicepresident zal aandragen.

Afgezien van een korte reactie op de vraag wat Somohardjo vindt van het uittreden van de KTPI uit V7 ging de bijeenkomst voor de Javaanse belangstellenden uit Den Haag en omgeving nauwelijks over de politieke actualiteit in Paramaribo en nog minder over de toekomst van Suriname. De PL-leider was ingebed in een programma om terug te blikken op zijn politieke loopbaan tot aan de staatsgreep van 1980 en na de pauze tot aan de proclamatie van V7. De avond ging op aan een chronologisch overzicht van de politieke emancipatie van de Surinaamse Javanen. Somohardjo speelt hierin nog steeds een cruciale rol. Al bijna 40 jaar onafgebroken.

Geen nummer willen zijn
Het opkomen voor politieke en maatschappelijke belangen van zijn achterban, noemde Somohardjo "ervoor zorgen dat je geen nummer bent, zoals Surinamers hier een nummer zijn". Johan Chandoe, oud-gemeenteraadslid en ereburger van de stad Den Haag ontplofte en vroeg Somohardjo om nuancering van deze uitspraak. Surinamers in Nederland zijn geen nummer en zijn juist in verschillende sectoren maatschappelijk actief. De PL-leider verduidelijkte: "Alleen als je in het parlement zit en deel uitmaakt van de regering, voorkom je dat men je als een nummer beschouwt en behandelt. Hoeveel van onze mensen zitten hier in de Tweede Kamer of zijn burgemeester? Als wij verliezen in Suriname, dan zijn we een nummer!", aldus de zeer energieke en jong ogende 71-jarige politieke voorman van de Javaanse gemeenschap in Suriname. De Javaanse leider wil hij liever niet genoemd worden.

Wel had hij gehoopt op Javaanse politieke eenheid in V7 met de KTPI. Dat zou historisch zijn want dit is nog nooit eerder gelukt. Willy Soemita zei het onlangs nog zelf tegen Somohardjo, "voordat ik heenga wil ik de eenheid van de Javanen bewerkstelligen". Waarom moet de PL tegen zijn komst in V7 zijn omdat hij 17 jaar lang de NDP heeft ondersteund? reageert Somohardjo als ik hem voorleg waarom hij - de praktijk kennende - V7 niet eerder gewaarschuwd heeft voor het gevaar van toetreding van de KTPI. Immers de ene politieke Javaan kent de andere politieke Javaan beter in de genen dan een VHP of een NPS-leider. Is het mogelijk dat Somohardjo na de verkiezingsuitslag - als er regeermacht is verworven - V7 ook de rug toekeert omdat hij zijn zin niet krijgt? Somohardjo: "dat is uitgesloten want de zetels die V7 binnenhaalt, worden ook gedragen door andere dan alleen PL-stemmers".

Amnestiewet
Het vertrek van de KTPI uit V7 mag ik absoluut niet vergelijken met de manier waarop PL het Nieuw Front in 2010 de rug toekeerde. "Toen heb ik tot het allerlaatste moment onderhandeld over de toewijzing van slechts 2 van de 17 zetels in Paramaribo voor mijn partij, terwijl de SPA 4 posities kreeg toegewezen op voorspraak van Venetiaan en Sardjoe. Dat kon ik niet aan mijn achterban verantwoorden". Het gevolg was wel dat Somohardjo in de samenwerking met de NDP in april 2011 instemde met de amnestiewet. Hoe verantwoordde hij zijn stemgedrag toen hij voor het eerst in de vergaderkamer van de VHP hierover sprak met de andere V7-leden die nog steeds fel tegen deze amnestiewet zijn? Somohardjo: "ook als wij tegen hadden gestemd zou de wet met een gewone meerderheid zijn aangenomen. Dus als je tegenstemt dan kunnen wij niet overleven, want dan zouden wij eruit worden gezet". Nu begrijp ik de context beter van de opmerking die Somohardjo op de avond maakte; je moet er alles aan doen om te voorkomen dan men jou als een nummer beschouwt. Hij is zijn hele leven lang de belangenbehartiger van zijn Javaanse achterban gebleven. Vraag je hem naar zijn visie op de toekomst van Suriname dan is zijn antwoord; ' zonder een zetel in het parlement kan je niet werken aan visie'.

Roy.khemradj@gmail.com
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May