Kaloti goudraffinaderij brengt economische welvaart
21 Feb 2015, 00:00
foto
Gillmore Hoefdraad, president van de Centrale Bank van Suriname.


Het meest in het oog springend is dat de goudraffinaderij een hernieuwde bron voor economische groei en werkgelegenheid is, volgens de president van de Centrale Bank van Suriname, Gillmore Hoefdraad. Werknemers zullen er werk vinden en lokale leveranciers zullen profiteren van de nieuwe onderneming, zegt de monetaire autoriteit. Even belangrijk is dat Kaloti Suriname Mint House extra inkomsten betekent voor de overheid, zij het als loon- en vennootschapsbelasting of als belasting die leveranciers en importeurs die hun goederen en diensten zullen leveren aan de goudraffinaderij, zullen betalen.

Twee jaar nadat de eerste steen werd gelegd op 1 maart 2013 is het Kaloti Suriname Mint House in het district Para vrijdag geopend. De goudraffinaderij heeft voor Suriname tal van voordelen die als een rode draad door de toespraak van Hoefdraad lopen.

De goudraffinaderij is opgezet om het edel metaal dat wordt geëxporteerd te zuiveren en de internationale waarde ervan vast te stellen. De onderneming is een samenwerking tussen de republiek Suriname, ondernemers in de goudsector en de Kaloti Jewellry Group uit de Verenigde Arabische Emiraten, die ook de grootste aandeelhouder is. Het hoofdkwartier van Kaloti staat in Dubai en heeft vestigingen in Azië, Europa, de Verenigde Staten van Amerika en nu in Suriname.

Vooruitzichten positief
In Suriname wil de raffinaderij jaarlijks maximaal 60 ton goud zuiveren. Tegen de huidige goudprijs gaat het hier om een bedrag van zo’n US$ 2,2 miljard, zegt bankpresident Hoefdraad. “Dat is meer dan de huidige productie van Suriname die ligt op ongeveer 40 ton per jaar. De raffinaderij ziet in de komende jaren een uitbreiding van de productie in het land en dat niet alleen door de goudmijn die in aanbouw is te Merian.” Volgens de monetaire autoriteit onderstreept het streven van de goudraffinaderij alleen maar dat “onze partners van Kaloti de vooruitzichten voor de goudproductie in Suriname als heel positief ervaren.”

Hij wijst erop dat de nieuwe goudonderneming een hernieuwde bron voor de binnenlandse toegevoegde waarde betekent, waarvan de betalingsbalans zal profiteren. Hoefdraad benadrukt dat de hoeveelheid goud niet toeneemt in volume, maar dat de netto-exportprijs zal stijgen. Hierdoor zal een groter deel van de totale waarde van het goud dat wordt geëxporteerd in het land blijven.
De aanwezigheid en de activiteiten van de Kaloti goudraffinaderij komt ook de valutamarkt direct en indirect ten goede. “Als de netto waarde van onze export toeneemt, zal ook het vermogen van het land sterker worden om zijn invoer van goederen en diensten te financieren.”
Advertenties

Monday 06 May
Sunday 05 May
Saturday 04 May